Splitski balet oduševio zagrebačku publiku

Balet splitskog HNK-a 'Derviš i smrt', premijerno izveden godine 2017. na Splitskom ljetu, tijekom prošle godine s velikim je uspjehom gostovao na istaknutim festivalima poput Sarajevske zime, te na Dubrovačkim ljetnim igrama. Sada je oduševio i zagrebačku publiku u Dvorani Lisinski.

Književni biser Meše Selimovića i snagu njegovih riječi splitski je balet, hrabro eksperimentirajući, pretvorio u ples.

- Bilo je teško, ali inspirativno, i drago mi je da je cijeli tim napravio nešto što će ući u povijest cijele regije - da taj roman bude plesna predstava, rekao je koreograf Igor Kirov.

Ahmeda Nurudina pleše nacionalni baletni prvak Tomislav Petranović kojem je izazov prikazati komplicirana emotivna stanja glavnoga lika pokretom i mimikom.

- Za tu sam ulogu dobio i Nagradu hrvatskog glumišta, a nije bilo lako spojiti plesni izraz s djelom koji svi poznaju, izjavio je Petranović.

Tomislav je Ahmedova tjeslesna strana, ulogu njegove duše preuzela je mlada Ajla Kadrić.

- One se razlikuju. Tomislav jako puno pleše na sceni, a ja u većini dijelova imam interakciju s njim, međutim više gestama. Tek na kraju najviše plešem, istaknula je solistica Baleta HNK-a Split Ajla Kadrić.

Kompleksni Selimovićev svijet u baletni je libreto pretvorio Sašo Dimoski, a  originalnu glazbu skladao je Goran Bojčevski.