18. lipnja 1916. - Izvedena Grička vještica

Kada je 18. lipnja 1916. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, izvedena dramatizacija nadasve popularnog romana spisateljice Marije Jurić Zagorke Grička vještica, kazališna je uprava točno znala da će to djelo i na pozornici požnjeti nezapamćen uspjeh.

Jer, priču o progonu vještica u Zagrebu autorica je odjenula u romantičarsko pustolovno ruho. Djelo je dalo velik prinos u opismenjavanju naših ljudi i izvan granica Hrvatske. Mnogi su se znameniti glumci okušali u toj dramatizaciji, koju je napisala sama autorica. Ančica Kernic bila je prva Nere, njezina baka grofica Ratkay bila je u znalačkim rukama Paule Grbić, a prekrasnog Nerina spasitelja i dragana Sinišu tumačio je mladi i lijepi Hinko Nučić.

Zagorka je poslije napisala i scenarij prema kojem je snimljen film Grička vještica. Nakon toga dolaze novi tumači uloga koji su godine 1929. na pozornici zamijenili “staru gardu”. Tu su u prvom planu stasiti i očaravajući Siniša Dubravka Dujšina, glumca vrlo lijepe pojave i prekrasna glasa. Uz njega je i nova Nera, prelijepa i sjajna glumica Vika Podgorska. Taj će uigrani i skladni par cijelo desetljeće privlačiti gledatelje. Godine 1936. Nučić je redatelj treće obnove, a i u naše vrijeme publiku zanima priča o tome kako će Siniša spasiti Neru iz ralja smrti.