Ukradena 'Jama' pronađena nakon 25 godina

25 godina nakon što je ukradena iz Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama, slika 'Jama', barda naivnog slikarstva Mije Kovačića, posve slučajno pronađena je i vraćena.

Tko je ukrao ovo ulje na staklu i gdje je djelo bilo možda se nikada neće doznati jer je, navodno, kupljeno na aukciji i promijenilo nekoliko vlasnika. Četvrt stoljeća nakon što je u pljački galerije u Hlebinama misteriozno ukradena, slika 'Jama', nakon prave kriminalističke akcije vraćena je kući.

- Jedan gospodin iz Rusije pronašao ju je na internetu, i onda je zvao našu zagrebačku galeriju. Rekao je gospođi koja se javila, ona je Ukrajinka i oni se poznaju, da je jako zaljubljen u našu umjetnost, i onda je ta gospođa zvala policiju, priča slikar Mijo Kovačić.

Zbog niske tražene cijene u oglasniku od 25 tisuća kuna pomislilo se da je to krivotvorina, no vrlo brzo potvrđeno je da je riječ o originalu koji je 70-ih godina nadahnut djelom 'Jama' Ivana Gorana Kovačića naslikao Kovačić.

Slika je otkupljena za galeriju u Hlebinama: On nam donosi jednu kompoziciju koja je izuzetno snažna i ekspresivna, koja je sažeta na najvažnije - ovdje imamo samo motiv ruku, objašnjava voditeljica Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama Helena Kušenić.

Ponovno predstavljanje 'Jame' bilo je samo impresivan uvod u otvorenje izložbe 'Skriveno blago naivnih majstora', djela iz fundusa Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u Zagreba.