Dodijeljene HT nagrade za suvremenu umjetnost

Na 12. natječaj za nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost javilo se čak 286 mladih umjetnika, na izložbi ih možemo vidjeti 34, ali samo njih četvero dobilo je nagradu - Damir Očko, Andreja Kulunčić, Sven Klobučar i Nives Žarković.

Prva nagrada vrijedna 75 tisuća kuna u petak je u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu dodijeljena Damiru Očku za video rad 'DICTA II (safewords)'.

- Ovaj rad napravio sam prošle godine na narudžbu Muzeja Jeu de paume u Parizu. To je drugi dio trilogije kojom se bavim već neko vrijeme, a istražuje manipulativne tehnike unutar diskursa političkog govora, objašnjava Očko.

Druga nagrada vrijedna 45 tisuća pripala je Andreji Kulunčić za rad 'ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe'.

- Radila sam ga s jako puno zanimljivih ljudi. Zapravo je to jedan rad koji umjetnost 60-ih i 70-ih želi izvesti u staračke domove, škole, bolnice, napominje Kulunčić.

Treća nagrada vrijedna 40 tisuća otišla je Svenu Klobučaru za serija crteža u boji 'Mrtvi'.

- Radi se o seriji crteža o jednome liku koji se prije nekih desetak godina sam od sebe nametnuo kao moj imaginarni lik koji se zove Wolfgang Green, otkriva Klobučar.

U obrazloženju nagrade Očku, ističe se da je njegov rad majstorsko ovladavanje ne samo medijem, nego ponajprije umjetničkim izričajem, a u svoj svojoj kompleksnosti i višeznačnosti, govori o mnogim aspektima preplitanja ekonomskih, političkih i umjetničkih sustava. Do detalja razrađena dramaturgija, istančane estetske geste, precizno kadriranje i montaža u svojoj poetičnosti otvaraju pitanja o ovladavanju neposrednom okolinom, društvenim normama i pozicijama moći.

Multidisciplinarni rad Andreje Kulunčić kroz umjetničke metode nudi publici kreativne alate za aktivaciju vlastite svakodnevnice i društveni angažman. Lako rasklopivi rekviziti za izradu izložbe, sastavljeni prema uzoru na metode i materijale koje su umjetnici tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koristili kao dio institucionalne kritike društveno-političkog sustava, sada pozivaju publiku da bude aktivna u kritici sadašnjih društvenih odnosa i praksi.

Serija crteža u boji Svena Klobučara 'Mrtvi', spoj je, ističe se, izvrsno izvedenog, filigranskog klasičnog crteža i elemenata popularne kulture, poput karikatura iz horror filmova. Groteskne grimase pokojnika, duhova, živih mrtvaca, predstavljaju fiktivne ni žive ni mrtve anonimne junake svijeta koji živi u strahu od ništavila. Likovi su zarobljeni u svom obličju, u vremenu i bez mogućnosti bijega - iz obličja, iz vremena i od smrti.

U novoj kategoriji 'Za mlade' pobjednicom je, pak, proglašena Nives Žarković, autorica rada 'Sram te i stid bilo' – nagrada je vrijedna 20 tisuća kuna.

- Rad koji sam napravila je crveni tepih, kojeg sam napravila radi nasilja koje sam doživjela osobno. To je osobno iskustvo. Želim probuditi u ljudima svijest da te stvari nisu za guranje pod tepih, poručuje Nives Žarković.

Uz nagrađene radove, međunarodni stručni žiri odao je posebno priznanje u kategoriji 'Za mlade' Denisu Butorcu za iznimnu kvalitetu rada 'Homesick'.

'HT nagrada' projekt je koji omogućuje praćenje aktualnih trendova na polju suvremene vizualne umjetnosti, a moto je ove godine 'Sada'.

- Svake godine kažem da nam je jako draga ova nagrada, jer radovi nakon što budu izloženi na izložbi ostaju u našem fundusu i zbirkama, ističe ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić.

Na izložbi su najviše zastupljene instalacije, videa i fotografije, a ima i crteža, grafika, skulptura i 3D print objekata. Publika izložbu može razgledati do 9. lipnja, a ulaz je slobodan.