Stručnjak Lucijan Carić o Huaweiju: Ovo je eskalacija gospodarsko-tehnološkog rata

Google je zadao težak udarac drugom najvećem svjetskom proizvođaču pametnih telefona Huaweiju, zabranivši mu neka ažuriranja za operativni sustav Android. To znači da njegovi novi telefoni neće imati pristup nekim Googleovim aplikacijama. Razvoj situacije pratite ovdje.

Dogodilo se to nakon što je vlada Donalda Trumpa kinesku tvrtku dodala na "crnu listu" onih s kojima američke kompanije ne mogu trgovati ako nemaju licencu, odnosno zeleno svjetlo američkih vlasti. Iz Googlea su poručili da slijede te odredbe i njihove moguće implikacije. Oglasili su se i iz Huaweija. I dalje će, kažu, nastaviti sa sigurnosnim ažuriranjima na svim postojećim pametnim telefonima i tabletima Huawei i Honor, što podrazumijeva one koji su prodani, ali i one koji su još uvijek dostupni u skladištima na globalnoj razini.

"Nastavit ćemo graditi održivi sigurnosti ekosustav kako bismo omogućili najbolje moguće iskustvo svim korisnicima globalno", stoji u kratkoj izjavi koju su poslali The Vergeu. U istoj izjavi kineska tvrtka naglašava svoj doprinos rastu Androida na globalnoj razini. Navode i da rast prodaje tih telefona bilježe u dvoznamenkastim brojevima, "dok se kod ostalih proizvođača pametnih telefona prodaja smanjuje ili pada". Službeni stav Kine je da podržava tvrtku u obrani svojih legitimnih prava "u skladu sa zakonom".

Kineski gigant će izgubiti pristup Google Play Storeu, Gmailu te drugim brojnim aplikacijama. No, ponovimo, postojeći korisnici njenih pametnih telefona moći će koristiti i skidati Googleove aplikacije. 

U jeku trgovinskih tenzija s Pekingom, Donald Trump zabranio je prošli tjedan američkim kompanijama da trguju sa stranim telekomunikacijskim tvrtkama koje su procijenjene kao opasne za nacionalnu sigurnost. To je mjera koja je prije svega ciljala kineskog telekomunikacijskog giganta, koji je već dulje vremena u sukobu s američkim vlastima koje ga sumnjiče za špijunažu u korist Pekinga. Ova tvrtka je jedan od svjetskih lidera u novoj generaciji mobilnog interneta (5G).

Carić: Nema dokaza o špijunaži

Lucijan Carić, stručnjak za informacijsku sigurnost, smatra da nema osnova za bilo kakav sigurnosni rat. Po njemu nema nijednog čvrstog dokaza da Huawei služi kao špijunska ispostava kineske vlade. Tu se, kaže on, radi o eskalaciji gospodarsko-tehnološkog rata, odnosno o borbi za tehnološku dominaciju. Smatra da ovaj događaj sigurno neće proći bez protumjera od strane Kine.

- Meni je logično predvidjeti daljnju eskalaciju. Svaka priča ima dvije strane. Možda američke tvrtke ne koriste Huaweijevu tehnologiju, ali ona se koristi u cijelom svijetu. Znači svi ti korisnici bit će direktne žrtve ovog sukoba, koji je u biti gospodarski. Meni se čini da je Amerika ostala u ovoj borbi oko 5G mreže bez tehnološkog odgovora, pa se sada to radi na ovaj način. Ima li to smisla? Vjerojatno ima. Kina nije ni najotvorenije ni najdemokratičnije tržište na svijetu i poslovanje u njoj ima puno mana za američke tvrtke. Ne znam što tvrtke tipa Googlea uopće isporučuju u Kinu. Sumnjam da "google search" možete tek tako koristiti u Kini - komentirao je za Studio 4.

SAD pritišće svoje saveznike da odustanu od 5G mreže. To su već učinile Australija i Novi Zeland. Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je da je donošenje odluka o Huaweijevoj 5G tehnologiji pitanje nacionalne sigurnosti.

- Usko surađujemo s našim saveznicima diljem svijeta, uključujući i one u obavještajnoj alijansi Five Eyes, kako bismo zajamčili sigurnost Kanađana, njihovih osobnih podataka, ali i sigurnost naše elektroničke i telekomunikacijske infrastrukture. No istodobno, štitit ćemo legalnu konkurenciju i pravo na izbor tržišta - poručio je.

Kinezi tvrde da su dali jamstva da njihovi sustavi neće nanijeti štetu zemljama EU. Čak su rekli da će, ako to predstavlja opasnost, potpisati dodatne ugovore s partnerima Europske unije. Na to Carić odgovara:

- Vidjeli smo koliko nečija časna riječ danas znači! Danas živimo u vremenu koje zovu post-truth world, "vrijeme poslije istine". Američkog predsjednika je lakše uhvatiti u laži nego kad govori istinu. Ali nije to samo njegov problem. Pogledajte političare kod nas, po Europi. Postali smo svijet patološkog laganja, gdje svi znaju da se laže i svi lažu. To dakle nije sigurna podloga za nekakve odnose, a pogotovo ne za ekonomske. To što će meni netko na papiru dati riječ, meni to apsolutno ništa ne vrijedi. Pogotovo ne u ovakvim odnosima. Tvrtke se ne dokazuju časnom riječi. One se dokazuju kako provode neku politiku, kako se odnose prema korisnicima, kakvi su im proizvodi, koliko se ulaže u njihovu kvalitetu i sigurnost. Koliko ja znam, europske obavještajne službe koje su istraživale Huaweijeve proizvode do sada nisu našle ništa što bi potvrdilo bilo kakvu tezu o sigurnosnim rizicima.

Po njemu je jedna stvar jasna - ovo nema veze s nacionalnom sigurnošću.

-  Nikakvih dokaza nema. Bilo je nekakvih ranjivosti u tim aplikacijama, onda možete tvrditi da je to nastalo namjerno. Međutim nijedna normalna tvrtka to ne radi. I neka tvrtka koja bi bila uhvaćena da sama namjerno producira špijunske funkcije u svoje aplikacije, softvere ili proizvode, bila bi jednostavno izbrisana s tržišta. Onda ne bi bio potreban Trump ili američka administracija da o tome odlučuju - kaže.

Što dalje?

Na pitanje znači li to da će Amerikanci u ovom ratu s kineskom telekomunikacijskom tvrtkom, posebno kada je riječ o 5G mobilnoj mreži, morati koristiti skuplju, alternativnu opremu da ne bi zaostajali za drugim zemljama, Carić odgovara:

- Kada sam se susreo s tehnologijama koje se koriste u najrazvijenijim zemljama svijeta, ili bar onima koje su visoko cijenjene, jako sam se iznenadio kako su ti tehnološki dosezi u puno stvari lošiji po pitanju sigurnosti i funkcionalnosti. Iz onoga što ja znam, Huawei sigurno proizvodi dobru i relativno povoljnu opremu. Znači oni su sigurno konkurentniji na tržištu ove 5G telefonije koja je sada novi trend. I sigurno postoji šansa, budući da se sada ta infrastruktura razvija, da se Amerikanci boje tog upliva. Uvijek kada rušite jeftinije konkurente, i bolje, na kraju dobijete lošije i skuplje. Jer alternativa jeftinijem i boljem je lošije i skuplje. To je vrlo jednostavno - zaključuje.

Navodno će prema pisanju The Vergea s kineskom tvrtkom postupno prestati poslovati i američki proizvođači čipova, Intel, Qualcomm i Broadcom. Radi se o tri najveća svjetska proizvođača čipova.

- Ako Huaweiju trebaju Intel, Broadcom i Qualcom da razvija svoje proizvode, onda on svojih proizvoda nema. Onda je on preprodavač. A vi danas možete biti konkurentni samo s vlastitom tehnologijom - kaže Carić.

Kina je, nastavlja, u ovom sukobu sigurno u lošijoj poziciji. Ali nije - kaže - pitanje što će biti sutra ili za pet godina, nego što će biti za 50 godina:

- Mislim da se Kina u zadnjih 50 godina promijenila više nego Amerika. Ovakve stvari će Kinu i druge zemlje sigurno orijentirati na to da razvijaju vlastita tehnološka rješenja.

"EU tehnološki devastirana"

Za Europsku Uniju Carić kaže da je tehnološki devastirana. Smatra i da EU u zadnje vrijeme donosi samoubilačke propise koji će još više devastirati njenu informatičku i tehnološku industriju.

- Živimo u vremenu kada će tehnologije tipa robotike, umjetne inteligencije i nanotehnologije u biti odlučivati nekakav tehnološki vrhunac pojedinih zemalja. A u zemljama Europske unije te tehnološke mape su izbrisane. Kada se pogleda gdje su danas tehnološke tvrtke, one su u Americi, Kini, čak u Indiji, još malo pa će biti u afričkim zemljama. A od Europske unije nema ništa, ona će donijeti 'briljantni' GDPR i mislit će da je tako dosegnula vrh svijeta - kaže Carić.