20. Platforma.hr - festival plesa i izvedbenih umjetnosti

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je 20. jubilarna Platforma.hr, festival plesa i izvedbene umjetnosti.

Platforma mladih koreografa, danas stasala u Platformu.hr, utemeljena je da se plesna scena proširi, ojača i da se otvori prostor za mlade umjetnike. Danas su prvi naraštaji plesača i koreografa afirmirani umjetnici na hrvatskoj plesnoj sceni.

- Ovogodišnja Platforma okuplja one koji su bili na prvoj pa do onih koji su bili na prošloj, kaže plesačica i koreografkinja Tamara Curić.

Platformu je otvorila predstava predstava umjetničke organizacije Kik Melone s predstavom 'Melone Patafisica'. Predstava je treći dio trilogije 'Horror Vacui' i 'Najtužnijeg komada ikad', traje 2 sata i 3 minute, a na izvedbi je bila i ekipa Vijesti iz kulture:- Unutar te 123 minute pokušavamo izgraditi svojevrstan paralelni svemir u kojem se prožimaju mediji plesa, performansa, kazališta, filma i eksperimentalne glazbe, ističe plesačica i koreografkinja Silvia Marchig.

Ovogodišnja Platforma, koja traje do 2. lipnja, otvara prostor svim umjetničkim granama plesa, 'street artu', filmu, istraživačkim formama, no prije svega predstavlja ples u svojoj punoj ljepoti i snazi.

O Platformi.hr, ali i 25 karijere ekipa emisije Kultura s nogu razgovarala je sa suosnivačicom festivala, plesnom umjetnicom i pedagoginjom Larisom Lipovac: