Nagrada 'Anto Gardaš' Silviji Šesto za '(Z)ezopove basne'

Spisateljici Silviji Šesto je za knjigu (Z)ezopove basne uručena je književna nagrada Anto Gardaš koja je 13. put dodjeljena za najbolji roman ili knjigu pripovjedaka za djecu i mladež objavljenu u prethodnoj godini.

- Velika mi je čast što je stručno povjerenstvo kao najbolju odabralo moju knjigu i nadam se da će se svidjeti čitateljima. U knjizi sam obradila Ezopove basne, malo ih personalizirala i prilagodila na današnje vrijeme kako bi bile aktualne, rekla je Šesto.

U ime Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić rekao je kako se svake godine na natječaj za dodjelu ove nagrade javlja između 30 i 40 autora, a ove godine bilo ih je 36.

- Nagrada se dodjeljuje za prozna djela za djecu i mladež budući da je Anto Gardaš ipak najpoznatiji prema svom proznom opusu. Stručno povjerenstvo u sastavu Diana Zalar, Stjepan Tomaš i Branka Primorac odabralo je uži izbor od osam književnih djela i na kraju jednoglasno odlučilo nagradu dodijeliti Silviji Šesto. Smatram da nagrada Anto Gardaš uvelike doprinosi razvoju hrvatske književnosti za djecu i mlade, rekao je Ćurić.

Čestitajući dobitnici Miro Gardaš, sin Ante Gardaša, rekao je kako su svake godine prilikom dodjele nagrade osjećaji podvojeni jer se ona dodjeljuje u vrijeme rođendana Ante Gardaša koji je rođen 21. svibnja.

- Javlja se tuga što njega više nema, ali tu je ujedno i radost što se već trinaesti puta zahvaljujući zalaganju njegovih prijatelja iz Društva hrvatskih književnika dodjeljuje književna nagrada nazvana po njemu, rekao je Miro Gardaš.