Otuđenost i depresija u fokusu 5. Zagreb book festivala

Osnovan u uvjerenju da su književnost i umjetnost temelj svakog kvalitetnog društva, 'Zagreb book festival' i ove godine potiče na raspravu. 5. izdanje manifestacije, otvoreno sinoć u Muzeju za umjetnost i obrt, ima temu 'Vrli novi svijet'.

Čovjek današnjice često se osjeća otuđeno. Iako komunicira više nego ikad. Depresija, osjećaj osamljenosti i anksioznost među vodećim su izvorima nezadovoljstva. To neke od tema kojima se bavi 5. Zagreb book festival.

- Pokušavamo književnost staviti u kontekst aktualnih društvenih zbivanja i trudimo se pri tome na neki način preskočiti tu barijeru koja je nevidljiva, ali često jako čvrsta, između čitatelja i autora, ističe direktorica festivala Petra Ljevak.

Program osmišljen pod nazivom 'Vrli novi svijet' koncipiran je kao i prethodnih godina: panel diskusije u večernjem terminu u 20 sati u kojem sudjeluju domaći i strani pisci, intelektualci, znanstvenici, zatim promocije stranih izdanja, novih knjiga i domaćih autora.

- Naravno, tu je i program za djecu koji se održava svaki dan u jutarnjim i prijepodnevnim satima, napominje koordinatorica programa Ivana Bodrožić.

Prva panel-diskusija na festivalu bila je naslovljena 'Stvar je u tome da ljudi budu sretni': Smatram da je vrlo nezdravo mišljenje da stalno moramo biti sretni. Moramo si dopustiti da budemo sretni i nesretni, jer nitko ne može stalno biti sretan, objašnjava pisac Arnon Grunberg.

- Mi smo temeljno naviknuti da ne moramo stalno biti sretni, ovo je suvremeni diktat, njega jedino moramo staviti u zagrade i ne falsificirati svoje stanje i ne mučiti se, jer pretjerani napor da budemo sretni čini nas samo nesretnima, komentira pisac Robert Torre.

Tako (ne)sretni možemo biti i sljedećih šest dana u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje će se uz panele i druženja s piscima moći kupiti i recentna izdanja po popularnim cijenama, a ulaz je na sve događaje festivala - besplatan.