Varaždinski 'Tramvaj' za 21. stoljeće

Na Velikoj sceni HNK u Varaždinu nedavno je premijerno izveden 'Tramvaj zvan žudnja'.

Jedan od najzanimljivijih dramskih naslova 20. stoljeća najveću je popularnost stekao filmskim uprizorenjem s Vivien Leigh i Marlonom Brandom, a redateljica Valentina Turcu za varaždinsku je publiku kreirala - 'Tramvaj' za 21. stoljeće.

Iako je drama Tennesseeja Williamsa nastala polovinom prošlog stoljeća, svevremenski je privlačna zbog posebnog društvenog okružja, bjegova, traženja izlaza i u naše doba neokonzervativizma, ističe redateljica, dramaturginja i autorica glazbenog koncepta Valentina Turcu.

- Mi smo se apsolutno od početka odlučili da se ne vraćamo 'retro', da ne glumimo Ameriku, da ne ilustriramo tadašnje odnose jer to danas više nije relevantno. Naša Blanche je naša današnja Blanche, ona ima iste traume kao što su napisane, mi taj tekst nismo mijenjali, no danas se žena drugačije nosi sa dijagnozom kakvu je imala Blanche polovinom 20. stoljeća. Također Stanley, Mitch i sve ostale uloge; ni Stella više nije to što je bila, objašnjava Turcu.

Ideja za stavljanje predstave na repertoar stigla od samog iz ansambla - zahvaljujući Hani Hegedušić i Ivici Pucaru. Prvotno ju je trebao režirati Georgij Paro, koji im je dao vjetar u leđa, no, nažalost, on je preminuo.

- Igrati tako veliki komad i tako velike uloge nije lako zato što svi misle, a i mi sami, da znamo kako je igrati te velike komade. Mislimo da ih mi najbolje razumijemo, mislimo da ih mi znamo najbolje odigrati, a ali nismo se time opterećivali. Igramo ih iz sebe, propitujemo ono što mi najviše možemo dati u ovom trenu. Igramo iz partnera, iz današnjice, iz ovog konteksta, ističe Ivica Pucar koji tumači ulogu Stanleyja Kowalskog.

Ulogu Stelle preuzela je Dora Fišter: To je uloga koja je možda najromantičnija od svih kod Williamsa, to je ona koja se ne mijenja. Oni svi u susretu sa Blanche, koju igra Hana Hegedušić, dožive neku transformaciju. Hana, odnosno Blanche, je osoba koja mijenja ljude oko sebe, a recimo da Stella nekako najviše ostane sebi vjerna, kaže Dora Fišter.

Dora Fišter i Ivan Glowatsky u varaždinsko su se kazalište vratili nakon više od deset godina. Svi zajedno željeli su postaviti na scenu svježu inačicu tog velikog dramskog djela.

- Generalno to je  naš odnos, kao ansambla, prema društvu, prema tretiranju stvari oko nas - od kostima do jednostavno poimanja svijeta danas, napominje Ivan Glowatzky koji je utjelovio Mitcha.

Fatalnu Blanche - suvremenu ženu svjesnu svojih postupaka, tumači ovogodišnja dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta Hana Hegedušić: Prije deset godina kada sam napustila veliki Zagreb i veliko žarište svih zbivanja, jer je centralistički sve smješteno u Zagrebu, svi su me pitali zašto sam otišla u Varaždin i upozoravali me da mi se tamo ništa veliko neće dogodit. E, pa - dogodilo se! Tako da se nadam da je ovo primjer da se mogu velike stvari dogoditi, a da nisi u Zagrebu, tvrdi Hana Hegedušić.

U varaždinskom 'Tramvaju' glume još Katarina Arbanas, Filip i Nikša Eldan te Bernard Tomić, a za dramsku napetost i posebno ozračje zaslužna je i scenografija Marka Japelja, rasvjeta Aleksandra Čavleka te kostimi Alana Hranitelja, međunarodno priznatih ljudi od struke koji godinama surađuju s redateljicom.

- Zajedno smo radili, posebno u 90-ima s Tomažom Pandurom, koji je u stvari jako uticao na nasi taj se utjecaj još uvijek osjeća i u Valentininim radovima i djelomično, naravno i u mojim, smatra scenograf Marko Japelj.

Redateljica osebujnog kazališnog rukopisa i bogate međunarodne karijere, bila je koreografkinja i suredateljica na više od 130 kazališnih produkcija: Način na koji radim ide kroz emocije, kroz te dirljive i agonične likove koji su prisutni u komadu. Oni su jako su strasni, a i jako traumatični na neki način. I danas se mučimo s istim problemima, iluzija je uvijek lakša nego čista istina, poručuje Valentina Turcu.

Najbolje to oslikava varaždinski 'Tramvaj zvan žudnja' koji će se na pozornici HNK-a u Varaždinu ponovno zaustaviti 27. svibnja.