Čigoč i službeno prvo europsko selo roda

Selo Čigoč i službeno je od 1994. prvo europsko selo roda. U njemu živi više bijelih roda nego stanovnika i prema broju gnijezda ovo mjesto ima najbrojniju populaciju roda u Europi. Ove godine selo će prosaviti 25 obljetnicu proglašenja, a danas je u Čigoču predstavljen projekt izgradnje budućeg Ornitološkog centra.

Izgradnja Ornitološkog centra Čigoč dio je projekta revitalizacije Donje Posavine, kojim će Čigoč obogatiti svoju turističku ponudu i pridonijeti razvoju ruralnog turizma.

- Čigoč kao mjesto posjeta ima preko 60 posto interesa naših posjetitelja i s obzirom na našu infrastrukturu koju ovdje do sada imamo - ona nije dostatna da bi se turizam sustavno i planski mogao provoditi. Znamo da se turizam nigdje, a posebice na zaštičenim područjima ne bi smio događat već bi ga trebalo ciljano provoditi. U tom smislu ovakva infrastruktura će doprinjet da se i on kvalitetnije provodi - smatra Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Završetak radova predviđen je do 2022. godine. Centar će imati izložbeno-interpretacijski prostor, laboratorije za ornitološka istraživanja te trg s amfiteatrom. Uredit će se i edukativni park te opservatorij za promatranje ptica. U projektu izgradnje vrijednom 40 milijuna kuna - koji će s više od 75 posto financirati EU fondovi, zajednički sudjeluju Park prirode i Grad Sisak.

Centar će obuhvatiti i kuriju Oberhofer koja će, prema smjernicama konzervatora, biti temeljito obnovljena i prilagođena novoj funkciji.

- Sama kuća, sam interpretacijski centar je zamišljen da bude izveden od prirodnih materijala i to po mogućnosti recikliranih, materijala koji su već bili upotrebljeni - da i sam centar svojim materijalima pokaže tu ideju da se priroda treba očuvati. - naglašava arhitekt Tonči Čerina.

Močvarno područje Parka prirode Lonjsko polje najveće je takvo zaštićeno područje u Hrvatskoj i jedno od najvećih i najvrednijih prebivališta ptica močvarica u Europi.