21. lipnja 1971. - Umro Tomislav Tanhofer

Hrvatski glumac i redatelj Tomislav Tanhofer rođen je u Antunovcu kraj Osijeka 21. prosinca 1898., a svoj nemirni istraživalački, umjetnički i životni put završio je u Splitu 21. lipnja 1971.

Tanhofer je bio jedan od najsvestranijih kazališnih ljudi: dramski i karakterni glumac, studiozan redatelj modernoga tipa, teatrolog, pisac članaka i eseja o kazalištu, prevoditelj dramskih djela, pedagog, predavač, umjetnički voditelj u nekoliko kazališta. Nakon studija u Beču i Zagrebu, gdje je studirao filozofiju i pratio kazališni život, stupio je 1922. u Narodno kazalište u Osijeku.

Uskoro je postao i urednik osječkog Kazališnog lista. Zatim postaje član ansambla Kazališta dunavske banovine, potom Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a nakon Drugoga svjetskog rata u Beogradu i na kraju u Splitu postaje direktor Drame. Kao glumac Tanhofer je, uz ostale, ostvario uloge Hamleta, kneza Miškina u Idiotu Dostojevskog, Krležine Leona, Križovca, Urbana i druge.

Od važnijih redateljskih ostvarenja ističu se Hamlet i Hasanaginica još prije Drugoga svjetskog rata, te Antigona, Kralj Edip, Fedra, Candid, Putnik bez prtljage, Don Carlos, Braća Karamazovi i Glorija. Posebice je važno Tanhoferovo uprizorenje Eshilove Orestije na Splitskim ljetnim igrama.