Darko Gašparović: 'U duhovno zagledan'

Posmrtno je objavljena knjiga jednog od naših najvećih dramaturga Darka Gašparovića. Radi se o sabranim kolumnama objavljivanim u časopisu 'Kana'. Knjiga je nakon Rijeke predstavljena i u Zagrebu.

Kocka i kugla, prva drevni simbol zemlje, druga simbol neba - između njih je Darko Gašparović pisao kolumne u kršćanskom časopisu Kani puno desetljeće, a dvije godine od njegove smrti objavljena je zbirka tih kolumni 'U duhovno zagledan'.

Darko Gašparović bio je jedan od najvažnijih dramaturga i povjesničara književnosti svoje generacije, one koja je stasala oko kazališnog časopisa 'Prolog'.

- Posebno je zanimljiv njegov izbor autora kojima se bavio, koji je djelom možda i u suprotnosti s ovim kolumnama što ih je pisao za kršćansko obiteljsku reviju, napominje akademik Boris Senker.

Pisao je o djelima Krleže, Kamova i Šnajdera, a u kolumnama za časopis 'Kana' Gašparović je cijelo desetljeće pišući promišljao o stvarnosti.

- Takav diskurs je u nas zaista rijetkost jer Darko je zaista jedan, ne samo vrlo obrazovan i obaviješten čovjek, nego on piše i iz pozicije osvjedočenog kršćanina, kaže urednik izdanja don Anton Šuljić.

Autorova kći Tajana Gašparović i don Antun Šuljić pune su dvije godine odabirali i uređivali kolumne za zbirku 'U duhovno zagledan'.

- Nastajala je dosta teško i dosta dugo, ali je nastala točno u trenutku kada je bila dvogodišnjica odlaska Darka iz ovog svijeta u transcendentalnost, ističe autorova supruga Loredana Gašparović.

- Tu su zapravo njegova razmišljanja, meditacije, razmišljanja o umjetnosti, razmišljanja o vjeri, Bibliji… Zanimljivo je da sve polazi s rakursa katoličkog intelektualca, dodaje teatrologinja Željka Turčinović.

Gašparovićeve se teme protežu i isprepleću od meditacija do rock'n'rolla, aktualne danas kao i prije deset godina.

Zbirka je bila predstavljena u prepunoj knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čiji je bio suradnik.