Kad će Dubrovčani na kupanje?

Za razliku od prethodnih, ove se  godine još uvijek kupaju samo najhrabriji. U Dubrovniku se nadaju i vjeruju da će vrijeme uskoro na ruku ići svim kupačima. Stoga je u tijeku sanacija i uređenje plaža i kupališta na području grada.

Tijekom zimskih mjeseci more i vremenski uvjeti često oštete plaže i kupališta, pa se ovih dana na 30-ak lokacija, od Belvedera do Velikih žala i Elafita, radi punom parom kako bi sve bilo spremno za ovu, doduše zakašnjelu, sezonu kupanja. Riječ je o ukupnom iznosu od 2 i pol milijuna kuna.

- Radi se samo o sanaciji pristupa moru ili poravnavanju ili dosipanju plaža. Nema tu nikakvih velikih građevinskih radova, ali upravo ono što je našim ljudima, pogotovo što se nalazimo većinom na nekom stjenovitom području. Naravno, važno nam je postavit skalice da budu ulazi u more dostupni, da je sam prilaz do tih skalica dostupan, da su sunčališta, ukoliko ih erozija mora tijekom zimskih mjeseci odnese, da ih vratimo u prvobitno stanje, rekao je Marko Miljanić, pročelnik UO Grada Dubrovnika za more, gospodarstvo i turizam.

Ovoga će ljeta na dubrovačkim plažama biti i više spasilaca. Naime, s 14 novih, gradski Crveni križ sada ima više od 30 spasilaca, dok ih je 5-ero prošlo obuku za spašavanje u otežanim uvjetima.

- Mi ćemo počet ove godine 1.6. sa spasiocima na plaži. Prošle godine je bilo 6 plaža obuhvaćeno, plus otok Lokrum. Ove godine će bit njih 8 i Lokrum tako da na 9 pozicija ćemo dežurat i pružat sigurnost i našim kupačima i turistima, istaknuo je Živko Šimunović, ravnatelj GD Crveni križ Dubrovnik.

Koliko je važna njihova uloga svjedoči podatak o više od 1200 intervencija na plažama prošloga ljeta.

- Počevši od onih banalnih nekih ozljeda, ogrebotina na plaži, uboda pčela, čak i uboda na ribu pauk. Pa do ozbiljnijih iščašenja i lomova, rekao je Šimunović.
Iako se nadamo što prije ih vidjeti na plažama, želimo im što manje posla.