3 izložbe u HDLU-u: solidarnost, japanska erotika i odlasci

U Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu otvorene su zanimljive izložbe koje upotpunjuju kulturni život grada: putujuća europska izložba 'Treći prostor - sve što nam je zajedničko', u suradnji s CreArt mrežom, zatim izložba 'Shunga' i samostalni postav Renate Poljak.

Svake godine velika skupna izložba radova umjetnika iz svih gradova CreArt mreže održava se u tri grada. Ove godine nakon predstavljanja u Zagrebu preseliti će se u Francusku i Italiju, a tematizira se solidarnost.

- Odabrala sam petnaestero umjetnika iz 10 gradova. Bilo je mnogo prijava koje su se bavile temom solidarnosti, ali mislim da su ovdje umjetnici koji su najbolje pogodili ono što smo tražili, napominje kustosica izložbe CreArt Jovanka Popova.

U sklopu projekta CreArt umjetnicima se pruža prilika sudjelovati na rezidencijama, izložbama i radionicama, i to kako bi se bolje upoznali sa stranim umjetnicima i kustosima.

U suradnji s udrugom Domino i festivalom Queer Zagreb u Domu HDLU-a je postavljena je i izložba japanskih erotskih drvoreza Shunga. Hrvatska publika prvi ih put može vidjeti.

Hrvatska umjetnica Renata Poljak u galeriji Bačva, pak, predstavlja se dvama videoradovima – 'Partenza' i 'Još jedan odlazak'. Referira se na lokalne i globalne političke, ekonomske i socijalne fenomene.

Sve tri izložbe obišla je ekipa Vijesti iz kulture: