26. lipnja 1892. - Rođena Pearl Buck

Prva Amerikanka, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, Pearl Buck, usto dobitnica Pulitzerove i drugih nagrada, spisateljica čiji su romani bili po dvije godine prvi na popisu najuspjelijih knjiga, prema mišljenju književnih povjesnika i kritika, nema osobito visoko mjesto u povijesti američke književnosti.

Kuća, komadić zemlje, može biti bilo gdje, ali ljudi su u srcu i težnjama isti, ustvrdila je Pearl Buck, nakon što je najveći dio života provela u Kini, naučivši najprije kineski, a zatim engleski, i nastojeći raditi na razumijevanju i približavanju Istoka i Zapada.

Rođena je 26. lipnja 1892. u misionarskoj obitelji Sydenstricker. Roditelji su je kao petomjesečno dijete iz rodne Zapadne Virdžinije odveli u grad Čingjang na obali Jangcea. Tamo je neprekidno boravila do 17. godine, da bi zatim došla u Ameriku na školovanje.

Počela je nastavničku karijeru, ali je ubrzo napustila posao i vratila se u Kinu njegovati bolesnu majku. Ondje se i udala za američkog misionara i predavala engleski na kineskim sveučilištima. Prvi objavljeni roman Istočni vjetar, zapadni vjetar priča je o sučeljavanju dviju naizgled nespojivih civilizacija.

Dobra zemlja o seljaku Vang Lungu, vjerojatno je najpoznatiji roman Pearl Buck, koji je poslužio i kao filmski predložak. Slijedili su romani Sinovi, Razbijeni dom, Mati, Duh i tijelo - životopis njezinih roditelja.

Godine 1932. Pearl Buck se konačno vratila u Sjedinjene Države, a nakon primitka Nobelove nagrade 1938. nastavila je pisati romane o Kini i njezinim ljudima, osobito ženama.

Rodoljub, Drugi bogovi, Zmajevo sjeme, Božji ljudi, tek su neki naslovi od 40-ak tiskanih romana. Zanimljivim štivom pokazala se i autobiografija Mojih nekoliko svjetova objelodanjena 1954. Romane o Americi pisala je pod pseudonimom John Sedges. Pod tim su imenom objavljene knjige što čine svojevrsni američki triptih. Umrla je 6. ožujka 1973.