Premijera izvedbenog kolektiva BADco. u Chicagu

Hrvatski izvedbeni kolektiv BADco. danas gostuje u SAD-u, gdje će u Centru za kulturu u Chicagou premijerno izvesti projekt 'Nemogući plesovi', nastao povodom izložbe posvećene američkom postdramskom kazališnom kolektivu Goat Island.

Rad je temeljen na dokumentaciji i partiturama sekvence 'Impossible Dances' (Nemogući plesovi) iz predstave Goat Islanda 'The Sea & Poison', te zapisima Johna Cagea uz njegovu kompoziciju 'Freeman Etudes'.

- U 'Nemogućim plesovima' tragali smo za novim oblicima prakticiranja nemogućeg. Nemogućnosti se otvaraju u izvedbenom prevođenju koreografije u koreografiju, zapisa u pokret, pjesništva u izvedbu. Nemogućnosti su nužnosti jer, dok srljamo prema uzavreloj planeti, ništa nije urgentnije od susreta bezbroja nemogućnosti, stoji u najavi.

Režiju potpisuje Goran Sergej Pristaš, dramaturgiju Tomislav Medak, a koreografiju Nikolina Pristaš, Ana Kreitmeyer, Zrinka Užbinec i Marta Krešić, koje ju ujedno i izvode.

- Ove (kompozicije) su namjerno teške toliko koliko sam ih mogao načiniti jer smatram da smo okruženi vrlo ozbiljnim problemima u društvu i skloni smo misliti da je situacija beznadna te da je nemoguće učiniti nešto što bi sve okrenulo kako treba. Stoga mislim da ova glazba, koja je gotovo nemoguća, nudi trenutak prakticiranja nemogućeg, napisao je John Cage.

Nakon američke premijere slijedi i zagrebačka, a održat će se 1. lipnja u Hali V Tehničkog muzeja u sklopu 20. Festivala plesa i izvedbenih umjetnosti Platforma.hr.

Nakon američke, zagrebačka promocija knjige Gorana Sergeja Pristaša