Pronađen posljednji poznati brod s robovima koji je stigao u SAD

Olupina posljednjeg poznatog broda s robovima koji je stigao u SAD otkriven je u Alabami, potvrdili su istraživači i vlasti.

"Clotilda" koja je ilegalno dovezla 110 crnaca u Alabamu više od 50 godina nakon što su Sjedinjene Države zabranile uvoz robova1807. pronađena je u rijeci Mobile u Alabami, objavio je institut Smithsonian.

Povjerenstvo za povijest Alabame (AHC) i podmorski arheolozi iz skupine SEARCH Inc sudjelovali su u jednogodišnjoj potrazi za škunom, uz pomoć Nacionalnog muzeja za afroameričku povijest Smithsoniana i Culture's Slave Wrecks Project (SWP).

- Gotovo 160 godina vode oko Mobilea skrivale su konačno odredište škune Clotilde - navodi se u priopćenju AHC-a.

Nakon dolaska zapadnoafrikanaca oko 25 osoba prodano je trgovcima robljem no većina je ostala u Mobileu u Alabami. Nakon Američkog građanskog rata preživjeli s Clotilde osnovali su naselje Africatown.

- To je način da se otkrije istina o priči preko koje se previše često prelazilo - kazao je direktor SWP-a Paul Gardullo za magazin Smithsonian.

- Africatown je zajednica koja je ekonomski desetkovana i postoje razlozi za to. Pravda može uključiti priznavanje. Pravda može uključivati stvari poput otvorenog i iskrenog razgovora o pomirbi i oporavku - poručio je.

SAD je zabranio trgovinu robljem 25. ožujka 1807. no zabrana je stupila na snagu tek 1808 a ropstovo je postojalo sve do 1863.  kada je objavljena Proklamacija o emancipaciji pred kraj Američkog građanskog rata kojom su oslobođeni svi robovi u južnim američkim državama.