Kazališno sjećanje na Josipa Pupačića

U Omišu, rodnome gradu jednog od najvećih suvremenih hrvatskih pjesnika Josipa Pupačića, pretpremijerno je izvedena predstava 'More' u režiji Roberta Kurbaše.

Priča je to o poeziji i Pupačićevu prijateljstvu s književnikom Nikolom Milićevićem. Ispričana je upravo na jučerašnju godišnjicu Pupačićeve pogibije u zrakoplovnoj nesreći na Krku 1971. godine.

Teškog se zadatka prihvatio Robert Kurbaša - nakon Tinova 'Ispita savjesti' ovo mu je druga autorska predstava prožeta poezijom.

- Poezija kao takva je zapostavljena i nije nemoguće kvalitetnu poeziju uobličiti u suvislu kazališnu igru, kaže Robert Kurbaša, koji je tumači ulogu Nikole Milićevića, a i režirao je predstave.

U ulozi Josipa Pupačića glumački je veteran Enes Kišević, i sam pjesnik. Pupačića je, kaže, imao čast upoznati dva mjeseca prije njegove pogibije. Bio je, ističe, pun ljepote duha.

- Imao je dječje lice, imao je tu čistoću, a to su imali i Šimić, i Šop. Svi pravi pjesnici. Zapravo, majka nas rodi, a onda mi moramo dorasti do te ljepote, do duhovnog djeteta u sebi, priča Enes Kišević koji je utjelovio Josipa Pupačića.

Kroz pjesme i eseje lik Milićevića prolazi pjesnički i životni put prijatelja i kuma; od 'Nesagrađene kuće', pa 'Tri moja brata' i možda najljepše – 'More' do jedne od najsnažnijih pjesama hrvatske poetske povijesti, pomalo proročanske 'Moj križ svejedno gori'- napisane prije zrakoplovne nesreće.

Nakon omiške praizvedbe, predstava 'More' moći će se pogledati tek najesen, u Zagrebu.