'Anatomija štakora' - prvi roman nagrađivane pjesnikinje Martine Vidaić

Nakon tri zbirke pjesama i nagrade 'Goran za mlade pjesnike', predstavljen je i njezin prvi roman - riječ je o autorici Martini Vidaić i romanu 'Anatomija štakora'.

U romanu se isprepleće nekoliko pripovjednih linija, a glavnu nosi djevojka Franka, antijunakinja i pripovjedačica, studentica medicine. Tijekom učenja anatomije čovjeka, najednom je preplavljuje snažan fizički osjećaj sličan klonuću te na bjelinama Atlasa anatomije počne ispisivati tekst.

Franka iskorištava sve poticaje kako bi izvukla neobično i napeto svjedočenje o dijelu svoje prošlosti. U njoj se skriva neobičan starac Ratko čiji će se život početi odmatati i bacati novo svjetlo na Frankina sjećanja.

- Kod poezije je najbitniji jezik, koji je kod poezije jako slobodan, dok kod proze to nije slučaj. Treba prvenstveno ispričati priču, pa se pjesnik ili pjesnikinja moraju jako kontrolirati, komentira Martina Vidaić.

Roman 'Anatomija štakora' osvjetljava cijeli niz zanimljivih svakodnevnih životnih tema poput smrti, obitelji, djetinjstva, ljubavi, tjelesnosti, taštine, starenja, ludila, usamljenosti i predrasuda.