'Nesvrstani': Kako se kupuju umjetnička djela?

Kakvo je hrvatsko tržište umjetničkih djela za koje mnogi tvrde da jedva postoji? Kako se ona kupuju i koja je uloga izvaninstitucionalnih galerija  koje plasiraju ta djela?

Ta pitanja u zagrebačkoj galeriji 'Lauba' postavljaju galeristi s prodajnom selekcijom djela eminentnih hrvatskih umjetnika na 2. umjetničkom sajmu 'Nesvrstani'.

U 'Laubi' 11 uglednih galerista, umjetnika i kustosa kolekcionare upoznaje s umjetničkom ponudom eminentnih autora. Težište i ovog sajma je na razmatranju pozicije privatnih galerija, valorizaciji umjetnina i prije svega na problemima vezanim za tržište umjetnina koje je u Hrvatskoj u - povojima.

- 'Nesvrstani' su ti povoji jer prije toga gotovo ništa nije postojalao. Postojalo je kao improvizacija, snalaženje, tako da ovakva jedna manifestacija sigurno doprinosi osvješćivanju ljudi na koji način umjetnička djela mogu kupiti i kako ih valorizirati, ističe kustos Galerije Kranjčar Vanja Babić.

Galerist Radovan Beck smatra da je došlo do velikog napretka: Izbor radova je puno kvalitetniji, a sada, tokom prošle godine, scena je ostala s nekim pomakom ista. Sada u svijetu raste tržište umjetnina brzinom munje, a kod nas, s obzirom na siromaštvo društva, mislim da to nije, ocjenjuje Beck.

Na natječaj za nastup u 'Laubi' ove se godine prijavilo čak dvadeset galerija, no prostor je diktirao njihov izbor. Tu je i jedna novost.

- Ove je godine posebnost 'Nesvrstanih' da imamo i dvije strane galerije, napominje kustosica 'Laube' Jelena Pavlinušić.

Više od stotinu umjetničkih djela te mnogo popratnih programa prostore 'Laube' ispunjavaju do 26. svibnja.