Weiwei: Sve je umjetnost, ali sve je i politika

'Sve je umjetnost, ali sve je i politika', lajtmotiv je i ove 'najvažnije predstave', kako je svoju izložbu otvorenu u Düsseldorfu nazvao poznati kineski umjetnik i disident Ai Weiwei.

Izložba Aija Weiweija prvi put na istom mjestu okuplja nekoliko njegovih radova velikih dimenzija koji nikad dosad nisu izloženi istodobno.

- Mislim da sam napravio sve najvažnije izložbe u Njemačkoj, a ova je pak najvažnija među svima njima. Jako mi je drago vidjeti sve ove radove zajedno, izjavio je Weiwei.

Među prikazanim su radovima simbolički snažno nabijene instalacije Sunflower Seeds, Straight i S.A.C.R.E.D., koje britko progovaraju o individualnim i kolektivnim pripovijestima kineskoga društva. Kao politički aktivist, Weiwei svojim angažiranim umjetničkim praksama kontinuirano oštro kritizira kinesku vladu i njezin problematičan tretman ljudskih prava.

- Suosjećam sa svim imigrantima, i ne samo imigrantima, nego s bilo kime čija su ljudska prava narušena; bilo tko tko nema slobodu govora bit će zahvalan ako mu netko pokušava dati glas, poručio je Weiwei.

Intrigantna izložba najpoznatijega kineskoga umjetnika ostaje otvorena do početka rujna.