Klupska scena: počinju ljetni festivali

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić iz bogate ponude koncerata izdvojio je nadolazeće nastupe Wu - Tang Clana na Sea Star festivalu, Black Tusk u Močvari, Sajsi MC u KSET-u, Christian Death u Boogaloou te King Dude u VIB-u.

Petak 24. svibnja

Danas i sutra se održava prvi iz serije mnogobrojnih ljetnih festivala u Hrvatskoj, a to je Sea Star festival u Umagu. Nakon samo dvije godine održavanja Sea Star festival je nominiran za titulu najboljeg europskog festivala, a ove se godine očekuje više od 80 tisuća posjetitelja. To zapravo i ne iznenađuje jer je program i ove godine više nego atraktivan.

Bez sumnje najveće zvijezde ovogodišnjeg izdanja festivala su ponovo okupljeni bogovi repa Wu-Tang Clan - oni dolaze u sklopu velike europske turneje na kojoj su do sada već rasprodali najveće koncertne prostore širom Europe, a nastup u Umagu biti će ujedno i njihov jedini nastup za publiku južne i istočne Europe. Wu-Tang Clan ove godine obilježava 25 godina od jednog od najutjecajnijih rap albuma u povijesti 'Enter the Wu-Tang (36 Chambers)'.

Osim njih danas i sutra u Umagu na Sea Star festivalu nastupaju još i Vojko V, Krankšvester, Nina Kravitz, Sven Vath, Bajaga, Mahmut Orhan, Marko Nastić, Petar Dundov, grupa Nola, High5, Phat Phillie i još čitav niz odličnih DJ-a i izvođača.
Večeras i jedan odlična rock koncert za svaku preporuku. U klubu Močvara gostuje američka sludge swamp metal grupa Black Tusk. Na sceni su već 14 godina tijekom kojih su objavili šest albuma i tri EP-a, a u Zagreb dolaze u sklopu promocije svog posljednjeg albuma 'T.C.B.T.'.

Za Black Tusk publiku će zagrijati hrvatska grupa Killed a Fox koja je ove godine objavila jedan od najboljih domaćih rock albuma 'Crown Shyness' kojega će predstavit na večerašnjem nastupu u Močvari. Iskrena preporuka svim ljubiteljima žestokog rock zvuka.

Subota 25. svibnja

Sutra nam u goste dolazi miljenica zagrebačke publike - Sajsi MC. Ova beogradska reperica na sceni je već nešto više od 10 godina tijekom kojih je objavila četiri studijska i osvojila publiku svojim ekstravagantnim reperskim hitovima ali i sjajnim nastupima. Gotovo pa je postala stalna gošća tradicionalnog hip hop festivala Drito iz Tvornice, a sutra nastupa u klubu KSET gdje su je mnogi doživjeli 2016. godine i još uvijek prepričavaju taj njezin nastup.

Srijeda 29. svibnja

U srijedu u klubu Boogaloo će se ukazati Kršćanska smrt. Christian Death je ime američkog gothic rock benda iz Los Angelesa kojega je magazin Rolling Stone uvrstio među top 10 najvažnijih gothic bendova svih vremena, te ih uvrstio među najutjecajnije grupe svih vremena. Na sceni su prisutni još od 1979. godine da bi tijekom 80-tih doživjeli globalnu popularnost upravo razvojem te alternativne gothic rock scene koja se u to vrijeme u našim krajevima nazivala dark scena. Christian Death će u klubu Boogaloo nastupiti u sklopu europske turneje 'Behind the Veil' uz podršku zagrebačke grupe sličnog zvuka Phantasmagoria koja je prošle godine navršila 30 godina.

Četvrtak 30. svibnja

Da ne bi bio prenagli skok u žanru, za kraj najavljujemo gostovanja još jednog mračnjaka. Njegovo pravo ime je Thomas Jefferson Cowgilli ali ga mnogi poznaju kao King Dude. Karijeru je počeo u black metal grupi Book of Black Earth da bi kroz samostalnu karijeru razvio vlastiti žanr koji se može opisati kao gothic americana ili mračni američki folk.

Često ga predstavljaju kao mračnog glasnika apokalipse koji se vratio korijenima američke glazbe iako dosta zapravo podsjeća na Nicka Cavea. Iza njega je 11 diskografskih izdanja u nešto manje od 15 godina koliko krstari pozornicama širom svijeta dijeleći svoje mračne pjesme sa publikom. Pa tko mu može odoljeti J King Dude nastupa u Vintage Industrial baru u četvrtak 30. svibnja.