Bigbely solarni spremnici za otpad

Rijeka je dobila vrle praktične, a estetski atraktivne i energetski učinkovite solarne spremnike za otpad. Takozvane Bigbely spremnike dodatno su oslikali mladi riječki likovni umjetnici. Danas su predstavljeni na Korzu.

Ove moderno dizajnirane, čvrste i energetski autonomne spremnike za smeće ima već 1500 svjetskih i europskih gradova, a od danas i Rijeka. Bigbelly spremnici opravdano nose naziv "pametni" u odnosu na klasične košarice za smeće.

- Zbog toga što imaju veliki volumen do 800 litara smeća. Zbog toga što je u veliki spremnik ugrađena preša koja komprimira predmetni otpad i zamjenjuje 30 malih košarica. Sve to skupa dodatno je još opremljeno sa senzorima popunjenosti što znači da se kontinuirano dostavljaju podaci u upravljački centar, rekla je Jasna Kukuljan, direktorica Komunalnog društva Čistoća.

Sve to smanjuje troškove poslovanja, a svi spremnici opremljeni su fotonaponskim panelima pa su energetski neovisni i mobilni jer nije potreban fiksni priključak.

- Koristimo pametne tehnologije što je danas trend u cijelom svijetu, a mi u Rijeci trudimo se da pratimo te trendove. Ovo jest pametna tehnologije jer koristi sunčevu energiju i omogućuje sabijanje putem energije koja se akumulira putem sunca, istaknuo je Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik.

Zasada je nabavljeno 12 kompleta spremnika, a "odjeveni" su u originalna likovna rješenja mladih riječkih umjetnica. Tako i smeće može na kraju biti ukras grada.