"Djeca policajci" u Lepoglavi zbog neodgovornih vozača

U Lepoglavi se ponovno formira Školska jedinica prometne mladeži. Bit će sastavljena od 10-ak učenika osmih razreda, a cilj je zaštititi djecu u prometu. 

- Opet tragedija da bi se nešto promijenilo


Posljednje upute stručnjaka pred izlazak na prometnicu. U par minuta učenici su shvatili što na terenu moraju raditi. 

- Mislim da je to dobro da ima tako nešto što pomaže, da ne bude tako puno nesreća, rekao je Lovro Jamnić, učenik.

Za Školsku prometnu jedinicu mladeži educiraju ih policijski službenici.

- Kategorija pješaka nam je dosta ugrožena. Imamo dosta stradavanja i djece i pješaka. Da bi to izbjegli i na neki način smanjili, sigurno da nam je od velike pomoći ova aktivnost koju danas radimo, naglašava Mario Medenjak, načelnik PP Ivanec.

A projekt je uključen i u nastavu Tehničke kulture.

- Oni jesu zagrijani i sposobni  s obzirom na to da svake godine, od 2001. aktivno sudjelujemo u natjecanju Sigurno u prometu. Svake godine od 2001. do danas ekipa od 2 cure i 2 dječaka ide na županijsko natjecanje, ističe Vjekoslav Kolar, učitelj Tehničke kulture.

Projekt je iniciralo vijeće za prevenciju kriminaliteta grada Lepoglave pa je grad donirao i potrebnu opremu.

- Vjerujem da ćemo dugoročno utjecati na to da klinci, kao i mi nekad, mogu dopješačiti do škole, govori Hrvoje Kovač, učitelj Tehničke kulture.

- Učenici regulacijom prometa će regulirati na županijskoj cesti protok vozila. Vidjeli ste, kad djeca odlaze iz škole, dosta je velika gužva, iako postoje prometni znakovi koje mnogi roditelji ne poštuju, naglašava Ratko Tomić, ravnatelj OŠ Ante Starčevića, Lepoglava.

U jedinici će biti 10 mladih prometnika, a pravi posao očekuje ih najesen s početkom nove školske godine.