Eva Goluža - slabovidna maturantica iz Hrvatske na Harvardu!

Maturantica Eva Goluža uspjela se je upisati na prestižno američko sveučilište Harvard. Odlična je učenica, ali i nositeljica hrvatske zastave na paraolimpijskim igrama u Pyongchangu. Školarinu od pola milijuna kuna godišnje - potpuno joj pokriva stipendija.

Pripreme za prijamni u američkoj školi u Zagrebu isplanirala je njezina škola. Matematika, američka povijest, francuski i engleski jezik.

- Htjeli smo joj pomoći da uspije u svojim ciljevima. Tako smo radili te pripreme i nakon nastave subotama, kroz ljetne praznike, radila je to Eva kroz cijelo ljeto, čak do Velike Gospe - otkriva Sandra Marinić, zamjenica ravnateljice Gimnazije i ekonomske škole Benedikta Kotruljevića.

Talent i upornost prepoznala je i Lidija Ortlof. Hrvatica koja na Harvardu radi 37 godina kaže da su hrvatski učenici sve zainteresiraniji za taj fakultet.

- Uveli smo jednu stipendiju prije nekih 13 godina i svi koji imaju obiteljski prihod ispod 65 tisuća dolara godišnje, to je otprilike 36 tisuća kuna mjesečno, idu besplatno. A onda ste u takvoj okolini gdje su svi oko vas jako motivirani i ambiciozni, pa je onda zapravo jako teško  ne biti takav - kaže Ortlof.

A uz studiranje, čeka je i hobi u kojem je također vrhunska. Kao slabovidna skijašica nastupila je na Paraolimpijskim igrama u Pjongčangu.

- Bila sam stjegonoša na otvaranju POI i to je jedan od stvarno najljepših trenutaka prožet nacionalnim ponosom - kaže Eva.

Sada je spremna za velike uspjehe, a najviše je, kaže, zanimanju ekonomija i pravo.