Veleposlanik Katara - zemlju voli upoznavati hodajući

Katar, biser Perzijskog zaljeva, smješten je na Arapskom poluotoku u jugozapadnoj Aziji. Slovi za najbogatiju državu na svijetu zbog svoje naftne industrije. Do sredine 50-ih godina 20. stoljeća stanovnici su živjeli od ribarenja i vađenja bisera.

Riječ je o pustinjskoj zemlji kojom dominira glavni grad Doha, koji se razvija iz dana u dan. Ovaj posebni grad privlači mnogo turista. Oni uz ekstravagantnu arhitekturu mogu vidjeti vrijedne primjerke islamske umjetnosti, bogate kolekcije knjiga iz cijelog svijeta, slike slavnih umjetnika.

Prema podacima iz 2017. u zemlji živi 2 milijuna 700 tisuća stanovnika. Većinu čine stranci na radu u industriji nafte i zemnog plina. Omiljena ptica Katarana je sokol koji predstavlja svojevrstan statusni simbol. 2022.

Katar će biti prva arapska zemlja koja će biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva. Iz ove zemlje velike ekonomske ekspanzije dolazi veleposlanik Nasser Hamad Al-Khalifa.

U Hrvatskoj je bio sredinom 90.-ih. Kaže da se naša zemlja jako promjenila od tada, no neke su stvari ostale iste. Zemlju voli upoznavati hodajući pa tako kad ulovi vremena, šeta Zagrebom. Najviše mu se sviđa stari dio grada.

Hrvatska mu se veoma sviđa i jasno mu je zašto ju posjećuje sve više turista iz njegove zemlje. Oduševljavaju ih čist zrak, prekrasna priroda, razvedena obala, pitka voda. I tu vide mogućnosti za ulaganje...

Katar Hrvatsku smatra velikim gospodarskim potencijalom i zainteresiran je za ulaganja u raznim područjima - zdravstvu, farmaciji, prometu, turizmu, prehrambenoj industriji.

Odnose između dviju zemalja smatra odličnima. Veleposlanik Al-Khalifa pun je planova u Hrvatskoj a najviše posla očekuje tijekom ljeta kada očekuje još više katarskih turista.