"Nadrealizam Franje Klopotana"

Izložba "Nadrealizam Franje Klopotana" traje do 30. svibnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof. Franjo Klopotan iz sela Presečno jedan je od najvećih slikara svjetskoga glasa iz Novog Marofa.

Kao dječak hodao je bos po zagorskim šumama skupljajući divlje kruške i jabuke s bakom Evom. Pritom je neprestano sanjao da leti. Ostvario je san i svoje mogućnosti jer su njegove slike visok i raskošan slikarski let koji još traje.

Počeo je kao samouki slikar koji je brzo otvorio vrata u svijet. Već u svojim dvadesetima radio je i slikao u Hamburgu gdje je naučio i restaurirati umjetnine. Ipak, kaže: "Čeznuo sam za stazama po kojima sam bos hodal i za ptićima u šumi."

Njegovi su motivi ptice, leptiri, purani, i fantastične životinje koje pričaju priče iz stvarnosti, ali i njegovih snova.

Reprezentativan izbor njegovih djela u četiri tehnike - ulje na platnu, ulje na staklu te crteži kombinirani s akvarelom i pastelom predstavljaju ga kao jedinstvenog slikara kojemu se jednostavno morate diviti.

Bogatstvo boja i detalja i raskoš crteža stvaraju od jedne njegove slike na desetke njih, i koji god detalj promotrite, on je nova slika i novi doživljaj. Neponovljivo djelo Franje Klopotana koje spaja naivu i nadrealizam možete vidjeti u knjižnici u Novom Marofu do kraja svibnja.