Monumentalne skulpture Ljube de Karine

U zagrebačkom Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' još jedan doajen i to hrvatske skulpture. Ljubo de Karina predstavio se monografskom izložbom. Za tu je prigodu iz autorova golemog opusa odabrano tridesetak najimpresivnijih djela.

Svjetonazorski i umjetnički, duhom i stvaralaštvom ukorijenjen je u zavičajnu kulturu, u svoj Brseć što se iz mora uzdiže prema Učkoj. Ondje Ljubo de Karina, slavan i prepoznatljiv po javnim, monumentalnim kamenim skulpturama i spomenicima, od kojih su mnogi hommage hrvatskoj kulturi i pismenosti, u više od 40 godina umjetničke karijere stvara, čuva i izlaže ove atelijerske, no ne i manje monumentalne skulpture.

- Ovo što je prisutno na izložbi je dosta nepoznato publici. Ovo što ja radim to je doista, kako bi se reklo, sirovo, skoro prirodno, ali tu je taj čin likovnosti. Ovo je od boga dar, materijali kamen i drvo su najbliži čovjeku. Živim u Brseću u Istri i sam po sebi taj krajolik je jako ekspresivan, on je sam o sebi skulptura, kaže de Karina.

Ravnateljica Moderne galerije i autorica izložbe Biserka Rauter Plančić napominje da je željela pokazati da je de Karina poznat po svojim golemim javnim plastikama u kamenu izvedenih u istarskom sivcu: Ali, i da radi nove domete koje postiže, naravno, i u drugim materijalima kao što su drvo i metal. To je kiparska misao pročišćena do krajnjih granica, napominje Rauter Plančić.

A Ljubo de Karina zapisat će: 'Suvremena umjetnost danas traži one izvore iz kojih je krenula kako bi čovjek opet mogao postati čovjek'.