Wiesbaden: ovacije za HNK-ovu 'Ženu s jezera'

Opera zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazalište doživjela je senzacionalan uspjeh o Wiesbadenu - ovacije u Hessisches Staatstheatru u petak navečer su trajale više od deset minuta.

Glazbeni festival Maifestspiele, na kojem je 'Žena s jezera' bila izvedena, star je 123 godine, a svake godine ondje nastupaju najbolji predstavnici svjetske produkcije.

- Festival u Wiesbadenu posjećujem već godinama i vrlo sam sretan što sam me pozvali ovaj put opet sa 'Ženom s jezera', kaže redatelj i tumač uloge Malcolma Max Emanuel Cenčić.

Intendant Hessisches Staatstheatera Uwe Eric Laufenberg napominje da je Max Emanuel Cenčić čest gost u Wiesbadenu: Inače nastupa s baroknim repertoarom, a ovo je novost i za njega i za nas. Ova se opera vrlo rijetko izvodi, stoga je ovo gostovanje još više posebno, kaže Laufenberg.

Operna umjetnica Nian Wangm, koja je nastupila u ulozi Elene priznaje da nije prije čula za taj festival: No, ovdje sam shvatila da je riječ o jednom od najslavnijih glazbenih festivala na svijetu. I velika je čast pjevati na njemu, ističe Wang.

Hessisches Staatstheatru projektirali su isti arhitekti kao i zagrebački HNK, Hermann i Fellner, a hrvatska Opera u njemu je gostovala je samo jednom - 1966. godine.

- Doista se trudimo promovirati hrvatsku kulturu, a i promovirati hrvatsku operu, odnosno naš ansambl Hrvatskog narodnog kazališta izvan granica naše zemlje, poručuje intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč, a ravnatelj HNK-ove Opere Marcello Mottadeli dodaje: Veoma smo sretni što možemo pokazati svoju umjetnost na ovako važnom glazbenom festivalu.

Snovita Rossinijeva opera 'Žena s jezera' nadrealne estetike govori o očaravajućoj Eleni za čiju se naklonost bore čak trojica muškaraca. Osvojila je srca njemačke publike, upravo kao i 'Ero s onoga svijeta' prije tjedan dana u Münchenu.