Počinje Animafest, najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj

Svjetski festival animiranog filma Animafest, koji počinje danas i traje do 8. lipnja, ove se godine neće održati u kinu Europa - nova središnja festivalska lokacija je kino Tuškanac gdje će u 19,30 sati biti i svečano otvorenje.

Filmovi će se prikazivati na još nekoliko mjesta u Zagrebu, a kako kino Tuškanac ima samo 270 mjesta, zbog tradicionalno velikog interesa publike organizirat će se paralelne projekcije kratkometražnih filmova u Tuškancu i u Kinoteci. Ovogodišnja nova lokacija je Kaptol Boutique Cinema, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare.

- Organizacija je tekla vrlo užurbano, u kratkom vremenskom periodu morali smo restrukturirati prikazivački program, pa smo odlučili da će glavna lokacija biti kino Tuškanac, rekla je producentica festivala Paola Orlić.

Po njezinim riječima, kako ne bi bilo zakinutih, osobito na dan otvorenja s obzirom na manji smještajni kapacitet u odnosu na kino Europu, napravit će se paralelna prva projekcija Velikog natjecanja kratkometražnog filma.

Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj festivala, najavio je da će zagrebačka publika 29. izdanja Animafesta imati priliku vidjeti ukupno više od 400 filmova, od čega njih 150 u natjecateljskim programima, odabranih među više od 1800 prijavljenih uradaka.

O ovogodišnjem Animafestu, koji je od svog pokretanja 1972. jedan od najvažnijih festivala animiranog filma u svijetu te najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj, razgovarali smo s umjetničkim direktorom festivala i redateljem Danielom Šuljićem, kojeg smo ugostili u u emisiji Animatik:
Animacija i klasična likovna umjetnost

Veza animacije i klasičnih likovnih umjetnosti, kao što su slikarstvo, grafika ili arhitektura, te portuglaska animacija, u središtu su tematskih programa Animafesta.

Likovne umjetnosti u osnovi su svakog animiranog filma i veliki broj animatora, stvaralaca koji teže vizualnom pripovijedanju, upravo se kroz likovnost počinje baviti animacijom, a najveći broj odsjeka za animaciju u svijetu svoje mjesto pronašao je na likovnim akademijama, baš kao i u Zagrebu, ističe se najavi tematskih programa ovogodišnjega Animafesta.


Umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić bio je gost emisije Kultura s nogu:

Tematski program "Animirani film i likovne umjetnosti"

U sklopu tematskoga programa "Animirani film i likovne umjetnosti" ("Animation and Fine Arts") bit će prikazano šest kratkometražnih programa i dva dugometražna filma. Dva bloka kratkometražnih filmova pod naslovom "Utjecaji" bave se djelima koja su izravno inspirirana pojedinim umjetnicima, stilovima ili klasičnom umjetnošću općenito - talijanskim umjetnicima renesanse, konstruktivistima, Boschom, Da Vincijem, Ucellom, Lipovcem i drugima.

U tome programu prisjetit ćemo se i "Satiemanie" Zdenka Gašparovića, nastale pod utjecajem Otta Dixa i Georgea Grosza ili prošlogodišnjega dobitnika Animafestova Grand Prixa "Pada" Borisa Labbéa.

Treći blok bavi se umjetnicima koji su podjednako prisutni u galerijskome i animacijsko-filmskome svijetu poput hrvatskog autora Marka Tadića ("I speak true things") ili u animacijskome svijetu nedovoljno prepoznata austrijska slikarica Maria Lassnig ("Umjetničko obrazovanje") i svjetski slavan William Kentridge ("History of the Main Complaint").

Četvrti blok "Pokrenute slike" donosi izbor apstraktnih filmova koje su mnogi od njihovih autora smatrali slikarstvom u pokretu i prirodnim nastavkom svojih slikarskih eksperimenata. Tu su klasici poput njemačkih avangardista iz 1920-ih Hansa Richtera ("Ritam 21"), Waltera Ruttmanna ("Igra svjetla: Opus II"), Oskara Fischingera ("Allegretto") i Vikinga Eggelinga ("Dijagonalna simfonija"), preko pionira mnogih inovativnih animacijskih tehnika kao što su Norman McLaren ("Zbogom dosadna brigo) i Mary Ellen Bute ("Tarantella") do autora koji nastavljaju tu tradiciju, poput Thomasa Renoldnera, Stevena Woloshena, Stevena Subotnicka i Miraija Mizuea.

Peti blok "Svježe obojano" izbor je filmova iz ovogodišnjih prijava, koji su se uklopili u temu i prikazuje najnovije radove nekih etabliranih autora kao što su Elizabeth Hobbs, Jie Shen, Vladislav Knežević, Reinhold Bidnera i Fumio Ohi.

Pod naslovom "Krajolici arhitektura" šesti blok donosi 12 filmova koji na neki način tematiziraju vezu okoliša i ljudske gradnje u umjetničkome kontekstu, a njihovi autori su i Sergej Hein, Mihai Grecu, Conner Griffith i Boris Labbé.

Dugometražni filmovi tematskoga programa posebna su poslastica. Klasična "Slika" francuskoga veterana Jean-Françoisa Laguioniea poetsko je, tehnički ambiciozno i uzbudljivo putovanje modernom umjetnošću koje postiže sugestiju uljanih boja u prikazu bajkovite priče o Gotovnjacima, Polovnjacima i Skicama, odnosno alegorije o moći i suodnosu klasicizma i modernizma, a Matisse, Derain, Bonnard, Toulouse-Lautrec, Chagall, Gaudí i Picasso tek su neki od citiranih umjetnika.

"Miss Hokusai" Keiichija Hare anime je koji prati život i djelo Katsushike i, kćeri velikoga majstora ukiyo-e, - "slika plutajućega svijeta", popularne forme japanske umjetnosti iz razdoblja Edo. I dok Hokusaija pamtimo po besmrtnim djelima kakav je "Veliki val Kanagawe", njegova kći, za čiji je talent otac rekao kako u svemu nadilazi njegov, u fokus suvremene kulture vratila se tek serijom mangi iz 1980-ih autorice Hinako Sugiura koje čine i predložak ovoga filma.

Program "Portugal u fokusu" u tri bloka

Kako je istaknuto, portugalska animirano-filmska kinematografija nije nepoznata zagrebačkoj publici, portugalski filmovi i njihovi redatelji nagrađivani su na Animafestu, a posljednjih godina posebno su omiljene redateljice Alice Guimares i Mónica Santos ("Amélia & Duarte"; "Između sjena") koje stop-animacijom odaju počast različitim žanrovima filmske povijesti.

Ove godine na Animafest se vraća i jedna od vodećih portugalskih umjetnica Régina Pessoa koja se natječe u Velikom natjecanju kratkometražnoga filma s novim radom "Stric Tomas broji dane", a Filipe Abranches ove je godine u Svjetskoj panorami s radom "Na površini".

Temeljne poticaje ovome programu daje činjenica što portugalska animirano-filmska kinematografija u mnogočemu podsjeća na hrvatsku animacijsku scenu - mala sredina s iznimno agilnom i međunarodno prepoznatom, stilski i žanrovski raznolikom produkcijom koja novi procvat doživljava od druge polovice 90-ih godina 20. stoljeća.

Program kurira portugalska Agencija za kratki film (Agncia da Curta Metragem), provodi se u partnerstvu s Veleposlanstvom Portugala u Hrvatskoj, a sastoji se od tri bloka koji će publici omogućiti uvid u procvat portugalske animacije od devedesetih godina nadalje.

Ova retrospektiva predstavit će neke od najsjajnijih bisera portugalske animacije te tri naraštaja maštovitih, nemirnih, inovacijskih i uzbudljivih autora. Dolaze ukupno 22 filma koji se veoma razlikuju u pogledu tehnike, radnje i estetike. Svaki od njih rezultat je predanog rada i odražava estetske mogućnosti animacije kao jedinstvene osobine kinematografije da propituje poetiku sjećanja i simbole koji je grade.

Najbogatiji izložbeni program u povijesti Animafesta

Na tematsku okosnicu Animafesta 2019 nadovezuje se i najbogatiji izložbeni program u povijesti festivala te će se u vrijeme trajanja festivala održati čak šest izložaba. Najatraktivnija među njima vezana je uz retrospektivni program "Majstori animacije" i dobitnicu Nagrade za životno djelo Suzan Pitt.

U Galeriji Kranjčar bit će izloženo i na prodaju ponuđeno deset unikatnih, rukom oslikanih, kaputa Suzan Pitt koje u svojem butiku na njujorškoj 8. ulici izlaže i Patricia Field - kostimografkinja, dizajnerica i stilistica najpoznatija po radu na TV seriji Seks i grad.

Radovi bečkih studenata animacije pod naslovom "#fuckreality" dijelom će biti izloženi u Galeriji Šira, a dijelom u svojoj prošireno-stvarnosnoj komponenti u Tunelu Grič, gdje su tijekom cijeloga tjedna biti postavljene i druge VR instalacije te gdje će se upriličiti performans "Swarming Tunnel".

Izložba prošlogodišnjega dobitnika Grand Prixa Borisa Labbéa u ULUPUH-u nosi naslov "Postajanje životinjom", a velika novost je grupna izložba autora čiji su radovi ušli u Veliko natjecanje kratkometražnog filma u KIC-ovoj Galeriji na katu pod naslovom "Iza kulisa".

U sklopu novoga izložbenoga koncepta organizira se i okrugli stol Animacija u galerijama. U prostoru Francuskog instituta izložbom će se predstaviti ugledna francuske produkcije "Miyu", a u Pogonu Jedinstvo održat će se izložba "ReAnimacija poezije" koju je inicirao Božidar Trkulja.

Znanstveni skup "Animafest Scanner" bit će posvećen teorijskim radovima o vezi animacije i lijepih umjetnosti.

Pogledajte razgovor s producenticama Animafesta Paolom Orlić i Mateom Gojčeta Milić koje smo ugostili u u emisiji Animatik: