Konjički turizam sve atraktivniji

Hrvatska ima idealne uvjete za konjički turizam, što potvrđuju i međunarodni stručnjaci koji s nama surađuju. Najveći iskorak protekle četiri godine napravljen je na Bilogori - u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje su certificirane konjičke staze i licencirani turistički vodiči. Dobra turistička priča se širi.

Iz ljubavi prema djedovini - Bilogori i konjima - rodila se turistička priča obitelji Vlajnić. Danas je njihov Maleni brijeg jedno od 10-ak gospodarstava koja se bave uzgojem konja na bilogorskoj konjičkoj stazi - prvoj u Hrvatskoj certificiranoj prema međunarodnim standardima.

Staza je u dužini od 94 km, s povezujućim stazama bi se moglo složiti oko 200 km staza.

20-ak je licenciranih konjičkih turističkih vodiča. U Italiji se, primjerice, od tri i pol tisuće seoskih turističkih gospodarstava - njih 75 posto bavi konjičkim turizmom. I Hrvatska, kažu Talijani, ima izvrsne uvjete za to.

- Za sve je važno da se promiču njihovi turistički paketi na internetu, ali moraju biti prisutni i na specijaliziranim konjičkim svjetskim sajmovima - smatra Renzo Tomi, međunarodni stručnjak za konjički turizam.

Priča se širi, uključuje se još sedam županija kontinentalne Hrvatske. Nije to turizam velikih razmjera, već posebnih interesa u kojemu se cijene izvornost i tradicija. Dio nje su i konji gidrani. Bilogora ih čuva od izumiranja, a ustrajno promiče povijesna postrojba "Bjelovarski graničari Husari".