Rezultati u transplantaciji, ponos hrvatske medicine

Nacionalni je dan darivanja i presađivanja organa i tkiva. Obilježen je u Kliničkoj bolnici Merkur, a ministar zdravstva Milan Kujundžić je istaknuo da su rezultati u transplantaciji ponos hrvatske medicine pa treba zahvaliti svima koji sudjeluju u tom zahtjevnom procesu.

Zahvaljujući razvijenom sustavu doniranja organa i svijesti ljudi o toj potrebi, Hrvatska je danas prva u svijetu po presađivanju jetre i bubrega, a druga u tansplantaciji srca. Od početka transplantacijskog programa u KB Merkur je obavljeno više od 2 tisuće transplantacija organa, ove godine njih 56., rekao je ravnatelj te ustanove Merkur Mario Starešinić.

Jedan od glavnih transplantacijskih kirurga u KB-u Merkur Stipislav Jandrijević ističe kako transpanatacija ne bi bila moguća bez dobro organiziranog eksplantacijskog sustava i sustava koordinatora koji traže potencijalne donore, a djeluju u 24 bolnice. Podsjetio je kako se u Merkuru s transplantacijama počelo 1998. godine, a danas se tamo presađuju jetra, bubreg i gušterača te tanko crijevo.

Jedan od pokretača transplantacija bubrega u KB-u Merkur Mladen Knotek rekao je kako zahvaljujući izuzetno razvijenom sustavu hrvatski pacijenti na dijalizi imaju jedno od najkraćih vremena čekanja na presađivanje bubrega u svijetu.