'Čipka iluzije'

Varaždinski HNK i Eko muzej iz Lepoglave od prosinca prošle godine sudjeluju u desetomjesečnom projektu 'Čipka iluzija'. Projekt se provodi s ciljem bolje socijalne uključenosti i unapređenja kvalitetne života osoba starijih od 54 godine.

Interdisciplinarni program 'Trag iluzije' na sceni Rogoz prvi je rezultat europskog projekta 'Čipka iluzija': Sada smo otprilike na pola projekta. Sve je izraslo spontano iz samih ljudi, i s naše strane, i sa strane ciljane skupine i suradnika i umjetnika. Imali su taj impuls da žele vidjeti na kakav odjek nailazi to njihovo veselje zajedničkog umjetničkog druženja, objašnjava dramaturginja i voditeljica projekta Vesna Kosec-Torjanac.

Na višemjesečnim radionicama isprepleli su se kazalište i čipka, pa je tako četvero mladih glumaca naučilo izrađivati lepoglavsku čipku.

- Probe se nisu samo svodile na čipkanje, već smo imali i neka, recimo, fizička zagrijavanja. Radili smo i s glasom i govorom. Svašta je to bilo kreativno i stvorila se jedna baš predivna atmosfera. Ja sam jako, jako zadovoljna i sretna, komentira glumica Mirta Polanović.

Lepoglavske čipkarice, čuvarice višestoljetne tradicije izrade nematerijalne baštine, s ponosom sudjeluju u umjetničkom procesu: Iznad svega volimo čipku, družimo se, čipka nam je dio ljubavi, dio života. A ovaj projekt je malo neobičan bio i mi smo se u tome našle. Ritam je doista čipka, čipka, zvuk bateka odmara, i jako je muzikalan. To smo ovom predstavom uspjeli pokazati, ističe čipkarica Josipa Rudec.

U projektu sudjeluje i britanski svestrani kompozitor, predavač, terapeut glazbom Nigel Osborne, u suradnji s teatrom Ulysses.

U drugom dijelu projekta spoznaje s radionica pretočit će se u predstavu 'Iluzije' jednog od najzanimljivijih ruskih dramatičara Ivana Viripajeva, a na kraju rujna bit će prikazan dokumentarni film o cijelom procesu te emitirana radioigra.