"Moj zlatni Split"- dostojanstvena starost

Splitski umirovljenici s primanjima od tisuću i pol do 2 tisuće kuna od srpnja će ponovno primati novčanu pomoć od Grada. Riječ je o projektu "Moj zlatni Split", čiji je cilj omogućiti građanima dostojanstvenu starost.  

Trideset je godina gospođa Stanka vrijedno radila u trgovini.  S 1700 kuna mirovine jedva spaja kraj s krajem, pa će joj 100 kuna, koliko joj pripada, dobro doći.

- Sto kuna koje su bili oduzeli - sad vraćaju! Platit ću zdravstveno i to je to, ništa drugo. Preživljavanje. Zahvaljujući djeci - dobro je, rekla je Stanka Režić, umirovljenica

Prije godinu i pol Grad Split obustavio je potporu onima s mirovinama iznad tisuću i pol kuna; sada se to pravo vraća - kartice s iznosima od 100 do 300 kuna mogu dobiti umirovljenici s navršenih 60 godina i s primanjima do 2000 kuna, ali uz važan uvjet.

- To je uvjet nepostojanje druge nekretnine, odnosno kuće ili stana u kojima umirovljenik živi, što znači da ne može posjedovati niti drugi stan, kuću, isto tako poslovni prostor, apartman ili kuću za odmor, govori Magda Vrvilo, pročelnica UO za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita.

U Splitu živi 25 000 umirovljenika, ali zbog zloporaba Grad stvara novu bazu podataka.

- Utvrdili smo da je bilo dosta nepravilnosti u procesu isplate, da su u isto vrijeme neki ljudi plaćali zapravo porez na drugi prihod i primali nekakvu socijalnu potporu od Grada, govori Jelena Hrgović Tomaš, zamjenica gradonačelnika Splita.

Oni koji pomoć doista trebaju, a pretpostavlja se da ih je 9 tisuća, zahtjeve mogu do 21. lipnja predati u gradske kotare, ondje će doznati sve detalje.                                                                                             

Kartice će dobiti u srpnju, njima će moći kupovati u trgovačkim lancima s kojima Grad sklopi ugovor, ali i ostvariti popuste - u sportskim i kulturnim institucijama!