Đurđevački pijesci - posjetiteljski centar za Hrvatsku Saharu

U Đurđevcu je započet velik projekt čiji je cilj Đurđevačke peske učiniti još atraktivnijima. Na Boriku se planira graditi i hostel. Koristit će ga učenici tijekom nastave u prirodi.

Projekt vrijedan oko 17 milijuna kuna obuhvaća izgradnju hostela u Park šumi Borik koja se nalazi u neposrednoj blizini Hrvatske sahare - đurđevačkih pijesaka i nedaleko od utvrde Staroga đurđevačkoga grada. Riječ je o velikom projektu namijenjenom Školi u prirodi.

- Obuhvaća tri vrijedna segmenta jedno je posjetiteljski centar  Đurđevački Pijesci odnosno posjetiteljski centar za Hrvatsku Saharu, drugo je hostel za školu u prirodi i to je baš ovaj dio koji se odnosi na ovaj dio u boriku i zemljište koje ga okružuje. I treći dio je sam botanički rezervat Pijesci, rekao je Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca.

Riješena je većina imovinsko-pravnih odnosa. Resorni ministar Goran Marić uručio je tabularnu ispravu za zemljište u Boriku. Ovo zemljište jedno je u nizu onih koje država predaje lokalnoj samoupravi.

- To je tisuće predmeta, tisuće nekretnina koje smo konačno zaustavili u propadanju i sada ih stavljamo u funkciju. I veseli nas kada možemo sudjelovati u realizaciji projekata koje vi radite, naglašava Goran Marić, ministar državne imovine.

Tako će ova stara zgrada Prekršajnog suda u samom središtu Đurđevca postati prava ljepotica. Zahvaljujući većinom novcu iz EU fondova te proračunu Grada Đurđevca bit će pretvorena u interaktivni centar gdje će se predstavljati bogata flora i fauna.