Maslinovo ulje, ljekovita namirnica

Splitsko sveučilište s još 17 partnera iz 5 zemalja sudjeluje u europskom projektu Aristoil. Cilj je - maslinovo ulje iz prehrambeno vrijedne promaknuti u zdravstveno ljekovitu namirnicu. Kako - odgovore će ponuditi dvodnevni međunarodni skup o dobrobitima maslinova ulja.

Uzorci maslinovih ulja čak tri tisuće uljara iz Grčke, Italije, Cipra, Španjolske i Hrvatske pregledani su u najboljim europskim laboratorijima u potrazi za fenolima, biološki aktivnim spojevima koji maslinovo ulje čine ljekovitom namirnicom.

- Govorimo o maslinovom ulju kao proizvodu sa svojstvima za poboljšanje zdravlja. Npr. kod krvožilnih bolesti, ovi spojevi imaju i protuupalna svojstva i to je sada prepoznato i klinički dokazano, govori  Feliciano  Priego, Sveučilište u Cordobi, Španjolska.

Među analiziranim uljima Sredozemlja, bilo je i 300 hrvatskih uzoraka ekstradjevičanskog maslinovog ulja i sad senzacija - njih više od 97 posto ima povećani udio fenolnih spojeva, daleko više od ulja iz ostalih zemalja!

- Upravo ti spojevi tzv. metaboliti imaju blagotvorno djelovanje na naš organizam tako da ću evo navest primjer jednog spoja iz maslinova ulja, to je oleokantal koji ima aktivnost ibuprufena, dakle protuupalnu aktivnost i ta protuupalna aktivnost je za naš organizam jako važna jer u osnovi pretilost i autoimune bolesti i karcinomi, oni svi u podlozi imaju upale, istaknula je Tea Bilušić, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu.

Prilika je ovo za hrvatske maslinare i uljare jer ulja s ovim svojstvima već se prodaju 800 kuna za litru. Splitski dio ARISTOIL tima najavljuje i otvaranje laboratorija za mjerenje tih vrijednih spojeva.

- Nama je cilj da kroz ova velika ulaganja u infrastrukturu koja se sada provode oformimo još više takvih laboratorija koji će pomagati lokalnim tvrtkama, proizvođačima da poboljšaju konkurentnost svojih proizvoda, naglašava Leandra Vranješ Markić, prodekanica za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu.

U sklopu dva milijuna eura vrijednog europskog projekta, svi uljari koji su sudjelovali ušli su u bazu proizvođača maslinova ulja na Mediteranu. Hrvatski su već označeni kao proizvođači ulja s povišenom razinom fenola čime im se jamči prodaja i upotreba u terapeutske svrhe.