Legradska hiža objedinila dvije muzejske postave

Priča o Legradskoj hiži, mjesnom muzeju općine Legrad, školskom muzeju i projektu istraživanja života Marije Bango počela je još prije osam godina kada su se učenici tamošnje osnovne škole posvetili projektima građanskog odgoja. Počelo je sa zaboravljenim dječjim igrama, a kraj ove priče još se ne nazire.

Malo tko može vjerovati da jedan školski projekt građanskog odgoja može završiti otvaranjem čak dvaju muzejskih postava - zavičajne zbirke i školskog muzeja. Legradska osnovnoškolska skupina Ekići, zajedno sa svojom nastavnicom, proučavala je stare dječje igre.

- Sakupili smo 88 starih igara koje smo zatim objavili u knjizi Škrinja zaboravljenih igara - to je ustvari bio prvi projekt kojim smo mi počeli istraživati kulturnu baštinu. Idući projekt kojim smo se bavili bio je osnivanje zavičajne zbirke legradska hiža. U Legradu je jako dugo postojala želja da se stvori neka zavičajna zbirka, rekla je voditeljica skupine Ekići Tamara Marcijuš.

Uspjeli su je ostvariti legradski osnovnoškolci uz potporu općine koja je za zbirku osigurala prostor, te roditelja, baka i djedova koji su pomogli u prikupljanju predmeta. Za školski su muzej iskoristili jednu od učionica stare školske zgrade. Poseban i vrlo važan dio školskog muzeja kutak je posvećen Legrađanki Mariiji Bango.

Priča o legradskim osnovcima i Mariji Bango još nije završena, nastavlja se sa svakim novim naraštajom legradskih osnovnoškolaca. Ideja je još puno. Jedna od njih je i da se njihova osnovna škola nazove imenom profesorice Marije Bango.