Steroidi i lijekovi protiv ćelavosti ugrožavaju mušku plodnost

Znanstvenici su otkrili evolutivni paradoks u čijem su središtu muškarci koji umanjuju mogućnost ostvarenja potomstva nastojeći izgledati što privlačnije.

Riječ je o uzimanju steroida, tableta za opuštanje i onih koje djeluju na smanjenje ćelavosti, a utječu na mušku plodnost, piše BBC.

Ovaj fenomen nazvan je Mossman-Paceyevim paradoksom, po znanstvenicima koji su ga prvi opisali u stručnoj literaturi. Uzimanje steroida zbog brže izgradnje mišićne mase ili jednostavno lijekova protiv ćelavosti može uvelike negativno utjecati na muškarčevu plodnost i prouzročiti probleme parovima koji žele djecu.

- Primijetio sam da su neki muškarci koji dolaze na testiranje plodnosti uistinu golemi. Trude se da izgledaju tako, trude se da izgledaju kao da su 'vrhunac evolucije'. No u evolucijskom su smislu zapravo vrlo slabi jer, bez izuzetaka, u njihovu ejakulatu nije bilo spermatozoida, kaže James Mossman, profesor na američkom sveučilištu Brown.

Anabolički steroidi oponašaju djelovanje muškoga hormona testosterona i koriste se za povećanje i jačanje mišića, a njihovi redoviti korisnici su bodybuilderi.

- Nije li ironično da muškarci odlaze u teretanu kako bi izgledali bolje, jače i privlačnije, uglavnom da bi privukli žene, a nehotice pritom smanjuju svoj reprodukitvni potencijal, kaže Allan Pacey sa sveučilišta u Sheffieldu.

Steroidi "varaju" hipofizu na način da testisi rade prebrzo, pojašnjavaju znanstvenici. Žlijezde reagiraju prekidom proizvodnje dvaju hormona ključnih za proizvodnju sperme - FSH i LH.

Znanstvenici kažu da se slična situacija događa i među muškarcima koji koriste lijekove za sprečavanje opadanja kose. Steroidi uglavnom mijenjaju način na koji se testosteron metabolizira u tijelu i on dokazano može ograničiti gubitak kose, ali nuspojave mogu biti erektilna disfunkcija i smanjena plodnost.

Pacey upozorava da je oko 90 posto muškaraca koji su redovito koristili neki oblik anaboličkih steroida sterilno.