Iz HRT-ove arhive: Slavonski mini–ministrant

Mnogi će pamtiti misu iz daleke 1997. u crkvi u Brijestu, nedaleko od Osijeka. Jer, nije ih dočekao njihov don Frok Zefiq, nego njihov troipolgodišnji mještanin Antonio Vranješ. Malom Toniju, kako su ga svi zvali, nakon mama i tata, prve riječi su bile Gospodin s vama.  

Mama je prva primijetila da izgovara riječi kompletne mise, što god bi uzeo po kući bilo mu je ili kalež, ili tanjurić, hostija, plitica. I susjedi su mu znali napraviti kalež i druge predmete kako bi mali ministrant držao misu.

Pročuo se glas o mini ministrantu iz Brijesta, počeo je držati mise i u okolnim mjestima, a starija braća Denis i Marko postali su mu pomagači. Najponosniji je bio otac Stipe koji je smatrao da je najmanje zaslužan za dječakove sposobnosti. Kao poslovan čovjek, glave velike obitelji, najveći dio dana morao je raditi.

Nakon pitanja vidi li svog Antonija u budućnosti kao svećenika, mama Vesna Vranješ govori "Ja sada ne mislim da će se opredijeliti niti neće, mislim da je trenutno tako, to je sada u njemu, možda će ga držati dvije, deset godina,  možda skroz. Ako je Bog odlučio da ga pozove, bilo bi mi nadasve drago, a ako nije, tu ja ne mogu ništa, to je Božja volja."

Na odlasku Joško je Tonija pitao hoće li biti velečasni kad odraste, a mali ministrant se začudio i odgovorio  "Ja jesam velečasni." Dvadeset i dvije godine poslije pronašli smo mini-ministranta u Osijeku i ponovili pitanje - je li postao velečasni? "Ne, nisam", uz smijeh je odgovorio 26-godišnji Antonio Vranješ i dodao "Prije dvije godine diplomirao sam na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, radim kao inženjer softvera vozila za autonomnu vožnju. Paralelno sam u fazi osnivanja vlastite agencije za digitalni marketing.  Ovdje u Osijeku mi je dobro, jako, jako mi je dobro, ne mislim ići van. Moja najveća ljubav je glazba, posljednjih 9 godina sviram harmoniku."

Ista ta harmonika prošle godine odvela ga je u Moskvu kamo je za vrijeme SP-a dva puta letio kako bi svirao za hrvatske navijače. Vrhunac te avanture bila je svirka na Crvenom trgu u Moskvi prije finalne utakmice.

Komentirao je i reakcije nakon emitiranja priloga o njemu na HTV-u  "Nakon priloga koji je radio Joško Martinović nisam bio ni svjestan što se tad događalo, prije 20 i više godina. Nekih detalja se i sjećam, sad baš svega ne, no ono što čujem od ljudi koji su tada bili blizu, kažu da ničeg nisam bio svjestan, drugi su bili više uzbuđeni od mene. To mi je predstavljalo nekakvu stvarnost, nisam kužio da je to nekakva dječja zaigranost."