'Sklad urlik' - uz 100. obljetnicu rođenja Jure Kaštelana

Pjesnik, esejist, dramatičar, sveučilišni profesor - sve je to bio Jure Kaštelan koji se svojim likom i djelom velikim slovima upisao u povijest hrvatske književnosti. U povodu 100. obljetnice njegova rođenja u Društvu hrvatskih književnika predstavljena je knjiga izabranih pjesama 'Sklad urlik'.

Mnogo je toga čime nas je zadužio Jure Kaštelan. Osim što je bio vrsni pjesnik i književni teoretičar Jure Kaštelan bio je i uvjereni antifašist te urednik hrvatskog izdanja Biblije zajedno s Bonaventurom Dudom.

- Ne smije se zaboraviti da je on stao iza Vesne Parun i da je prvi objavio 'Rukovet' Tina Ujevića nakon što je Ujeviću bilo zabranjeno pet godina objavljivati. Dakle, ono što je modernizam značio između dva rata, to je u hrvatskoj poeziji kao nasljeđe ostalo zahvaljujući njemu i njegovim posredovanjima, istaknuo je književnik Božidar Petrač.

Na predstavljanju knjigeu Društvu hrvatskih književnika bila je i ekipe Vijesti iz kulture:Tom prigodom predstavljen je još jedan izbor Kaštelanove poezije pod nazivom 'Sklad urlik'. Iako ovaj put prigodničarski, činjenica da izbora iz njegova pjesništva ima gotovo dvostruko više od objavljenih zbirki poezije potvrđuje da zanimanje za Kaštelanovu poeziju ne jenjava te da je svako novo čitanje dobrodošlo.

- Riječ je vrlo zahtjevnom opusu izvanredno visoke kvalitete. To možda zvuči kontradiktorno s obzirom na pristupačnost, ali tako je. Kaštelan je rijedak primjer popularnog, a izuzetno hermetičnog pjesnika, ocijenio je priređivač knjige 'Sklad urlik' Tomislav Brlek.

- Nije samo poezija ono što Juru izdvaja iz 'razuzdane gomile' tog doba, nego i njegov rad na drugim područjima. Njegov je opus više žanrovski – tu su i eseji i kritike, tu su i drame, neke se i danas uspješno izvode. On je bio totalni čovjek u književnosti, komentirao je književni povjesničar Ivica Matičević.

Malo je takvih totalnih ljudi, a i one koje imamo prečesto zaboravljamo ili prešućujemo. Jure Kaštelan pjesnik je kojeg ne smijemo - ne čitati!

O vrijednom izdanju Kaštelanove poezije te 100. obljetnici rođenja u studiju emisije Kultura s nogu govorio je priređivač knjige dr. sc. Tomislav Brlek, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu: