"Raznolikost riba Jadranskoga mora"u riječkoj ribarnici

Do sredine idućeg tjedna Riječani će se u ribarnici moći upoznati i s vrstama ribe koje nisu u ponudi. U povodu osmog Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije - Fiumare, Prirodoslovni muzej je postavio izložbu podvodnih fotografija "Raznolikost riba Jadranskoga mora".

Riječka tržnica pamti i bolje dane. Još je dva dana do kraja lovostaja male plave ribe pa nema gužvi. No kolika je raznolikost vrsta u Jadranu, od danas se može vidjeti - u zraku. Trideset fotografija ribljih "modela" ponosno visi iznad kupaca na riječkoj ribarnici.

Zaljubljenik u more, Marinko Babić, podvodnom se fotografijom bavi deset godina. Ove posljednje nastale su roneći na dah. Marinko kaže, tako mu je lakše, jer nema opreme ni buke, a morska stvorenja ga onda i bolje prihvaćaju.

- Imao sam tu sreću da sretnem mladu grdobinu, vrstu koja ne živi na dnu, nego u srednjem stupcu gore. Svojim izgledom je neobična-raširi prsne peraje i gore i jako dobro surađuje. S koje god strane priđete, ona se okrene prema vama i pozira, rekao je Marinko Babić, autor izložbe "Raznolikost riba Jadranskog mora".

Postav izložbe osmislio je biolog Marcelo Kovačić iz riječkog  Prirodoslovnog muzeja. Priznaje kako nikada još nije vidio neke od fotografiranih riba, a vidio je mnoge u trideset godina profesionalnog ronjenja.

- Na primjer, mlada grdobina koja izgleda kao čudesni jedrenjak ili situaciju u kojoj morski pauk koji jede morskog mišića, čudno obojene i izražajne ribe. Tako da sam stvarno vrlo ugodno iznenađen kada sam ih morao birati, naglašava Marcelo Kovačić, Prirodoslovni muzej Rijeka.

A između 460 vrsta riba koliko ih je zabilježeno u Jadranu, samo se 120 eksploatira, dok u najboljim danima, Riječani i gosti ribarnice mogu birati između čak trideset vrsta riba. Uz gurmanski i zdravi doživljaj, sada mogu dobiti i kulturno-estetski.