'Elektra' dignula riječku publiku na noge

Opera riječkog Hrvatskog narodnog kazališta praizvela je Straussovu 'Elektru' i publiku podignula na noge - ne pamte se takve ovacije. Radi se o koprodukciji sa Slovenskom filharmonijom i ljubljanskim Cankarjevim domom.

Slavni maestro Herbert von Karajan svojedobno je izjavio da nitko ne bi smio dirigirati 'Elektru' nakon šezdesete godine zbog rizika od srčanog udara tijekom posljednjih stranica te dramatične opere koju je na libreto Huga von Hofmannsthala znalački skladao Richard Strauss.

O kakvom je izazovu riječ, sada zna riječka opera koja je 'Elektru' praizvela u utorak, a za sada jedina repriza na rasporedu je 1. lipnja.

Riječka nas Opera proteklih sezona privlači atraktivnim raritetnim naslovima, no u slučaju sinoćnjega pravog scenskog spektakla, nadmašila je sva očekivanja.

- Nama je već proteklih pet godina veliki izazov postaviti djela koja nikad nisu bila izvedena u Rijeci, a 'Elektra' je jedna od tih djela, napominje intendant HNK I. pl. Zajca i redatelj Marin Blažević.

Pri prvom susretu s jednom modernističkom operom Richarda Straussa intendant i redatelj Marin Blažević pribjegao je modernističkome rješenju. Orkestar je smjestio na scenu i on je dio scenografije, dok je u orkestralnu rupu smjestio pjevače.

Razlog je ne samo umjetničke već i praktične naravi; za ovu je operu potrebno čak 110 glazbenika, što u orkestralnu rupu ovoga kazališta ne bi ni stalo.

- Straussove su opere temelj opernoga repertoara također i zbog njegova simfonijskog pristupa žanru i sjajne orkestracije, ističe dirigent Ville Matvejeff.
S bogatim se Straussovim orkestrom mogu nositi samo moćni glasovi: Elektra je jako važna jer je dopustila pjevačima da budu ono što oni jesu, komentira Dubravka Šeparović Mušović koja tumači ulogu Klitemnestre.

Ekspresionistička interpretacija Sofoklove starogrčke tragedije kakvu su oblikovali Strauss i njegov libretist Hugo von Hofmanstahl o propasti jedne obitelji, dobila je tumačenje na svjetskoj razini.

- Stvarno jedna produkcija na svjetskom nivou. Iskrene čestitke intendantu Blaževiću i svim dionicima, poručila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Dugotrajne ovacije na nogama, kakvima je ispraćena sinoćnja premijera Elektre u Rijeci, već dugo nismo doživjeli na hrvatskoj opernoj sceni.