Svjetski dan multiple skleroze

Vježbanjem, terapijskim bubnjanjem i šetnjom splitsko Društvo multiple skleroze obilježilo je svjetski dan te teške neurološke bolesti. Oboljelima poručuju da ne gube nadu jer se simptomi i posljedice mogu ublažiti pravilnim pristupom i fizičkom aktivnošću, a posljednjih godina i medicinska je skrb sve kvalitetnija.

U šetnju bez nervoze s društvom multiple skleroze - moto je akcije u splitskom parku Đardin. Redovna fizička aktivnost od presudne je važnosti u liječenju.

Slavko Peljić se gotovo 3 desetljeća bori s ovom teškom bolešću. Ne gubite nadu, najvažnija je čvrsta volja - njegova je poruka oboljelima.

- To je sve moja volja, 70% je meni u glavi a 30% je medicina, problem je nekih članova oboljelih - oni bi htjeli s jednim lijekom preko noći da ozdrave, ali to nema, ja 30 godina se već borim - kaže.

Nažalost mnogo je oboljelih nepokretno i prikovano za krevet. U Splitsko- dalmatinskoj županiji se oko 360 osoba bori s multiplom sklerozom.

- Bolest se najčešće javlja u rasponu od 20 - 45 godine, moguća je i ranije i u kasnijem periodu, sama pojavnost je možda veća zbog toga što se sada i puno lakše dijagnosticira, zbog same tehnike, sada postoji magnetska rezonanca, što prijašnjih godina nije - objašnjava Zdravka Dominović, voditeljica projekata Društvo multiple skleroze Split.

Dobra je vijest što se u posljednje dvije godine primjerene terapije i lijekovi propisuju mnogo brže, pa je i liječenje učinkovitije te smo se tako približili europskim standardima borbe protiv multiple skleroze.

Svjetski dan multiple skleroze obilježen je i u Rijeci. Održana je humanitarna prodaja aromatičnoga bilja koje su uzgojili učenici Graditeljske škole za industriju i obrt, budući vrtlari i cvjećari. Sav prihod od prodaje donirat će Društvu multiple skleroze Primorsko-goranske županije.

Miris smilja, lavande i ružmarina širio se riječkim Korzom. Žute i zelene sadnice plod su rada marljivih učeničkih ruku, budućih vrtlara i cvjećara.

Miris bilja privukao je građane. Nisu dvojili o kupnji. Učenici će prikupljeni novac darovati županijskome Društvu multiple skleroze. Okuplja 350 oboljelih od te najčešće autoimune bolesti središnjega živčanog sustava.

- Pomoću Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i soc. politiku provodimo trogodišnji program u kojem imamo gerontodomaćicu, fizioterapeuta, potom osobnog asistenta također iz europskih socijalnih fondova imamo osobne asistente tako da nastojimo onima koji su najteže pogođeni bolešću zbog koje imaju najveći invaliditet olakšati svakodnevni život putem tih zaposlenika - objašnjava Dijana Ivanišević, tajnica Društva multiple skleroze PGŽ.

Inicijativu da pomognu i volontiraju na Svjetski dan multiple skleroze pokrenuli su sami učenici Graditeljske škole za industriju i obrt. Sa svojim profesorima sudjeluju u nizu takvih akcija.

U Rijeci i Županiji broj oboljelih je dvostruko veći od članstva u Društvu. Najčešći razlog - strah od stigme kao i u mnogim drugim bolestima.