Potraga za najboljom jagodom

Najbolja ovogodišnja jagoda tražila se u Zelini. Slatki je to bio zadatak za suce koji su u sklopu manifestacije "Dani zagrebačkih jagoda" ocjenjivali njihov izgled, teksturu, okus i opći dojam.

Ako postoji voće neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa i zanosnog ukusa, a da je pritom i zdravo to bi zasigurno bila - jagoda. S 12 uzoraka jagoda iz 11 sorata svoja nepca zasladila je najbolja komisija - potrošači. Iako se idealna jagoda razlikuje od čovjeka do čovjeka, kriteriji u izboru najbolje bili su isti.

- Gledamo od vanjskog izgleda, oblika, boje, zatim gledamo unutarnja svojstva, od odnosa šećera i kiselina, od mehaničkog sastava, zatim gledamo arome i neka druga svojstva - objašnjava Boris Duralija, Zavod za voćarstvo, Agronomski fakultet u Zagrebu.

Iako je i dalje najtraženija slatka jagoda Kleri, ovim ocjenjivanjem proizvođači osluškuju potrebe tržišta.

Željko Varga, predsjednik Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije i "Jagodni prsten":

- Ovo ocjenjivanje puno znači za promidžbu jagoda, promidžbu novih sorata koje se stavljaju na tržište, upoznavanje ljudi sa novim sortama jer naši su ljudi upoznati samo sa Kleri i Đoli, a postoje puno drugih sorti.

Poput naših Prime ili Kviki ili pak poljskih Dukata i Honevej. No kako bi berba bila obilata - uz mnoge faktore, najvažnije je da posluži vrijeme. Iako ove godine nije bio takav slučaj, Udruga proizvođača jagoda Zagrebačke županije, u proizvodnji ima dovoljno sadnica,čak pola milijuna.

Na iznenađenje mnogih, prošle godine pobjedila je kasna jagoda Raurika, a koja se ove godine istaknula - znat će se sutra.