25. Sarajevo Film Festival predstavljen u Zagrebu

Jedan od najvećih i najpoznatijih filmskih festivala u ovom dijelu Europe Sarajevo film festival u Zagrebu je najavio svoje jubilarno 25. izdanje.

Prepoznala ga je i Američka filmska akademija omogućujući da pobjednički kratki filmovi uđu u utrku za Oscar. Ni ovogodišnje izdanje, koje počinje 16. kolovoza, neće proći bez nekih od najvećih imena današnje kinematografije.

Sarajevski filmski festival (SFF), koji se ove godine održava od 16. do 23. kolovoza, u proteklih je četvrt stoljeća ugostio brojne velikane svjetskog filma, a i za svoje jubilarno, 25. izdanje, najavljuje dolazak dvojice redateljskih zvijezda - Pawela Pawlikowskog i Rubena Östlunda.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra u jučer je u Zagrebu najavio niz novosti kojima se festival može pohvaliti - Američka filmska akademija imenovala ga je festivalom koji svoje pobjedničke filmove u kategorijama kratkog filma kvalificira za Oscara, a objavljeno je i da će, s obzirom na to da promiče dijalog i toleranciju putem umjetnosti, biti održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Purivatra je rekao kako su sretni što je UNESCO prepoznao SFF kao čuvara kulturne baštine i raznolikosti, ali i zbog otvorenosti prema filmovima koji se bave važnim temama, ljudskim pravima do LGBT-a i dovodili su filmove i autore koji su o svemu otvoreno razgovarali.

Sarajevo Film Festival će Pawelu Pawlikowskom odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom te mu uručiti Počasno Srce Sarajeva.

Pawlikowski, dobitnik Oscara i  jedan od najvećih režisera današnjice, već  je dvaput bio gost sarajevskog festivala, a sada će ondje biti sedam dana.

- Prikazat će se cijeli njegov opus, moći će se s njime razgovarati o velikom uspjehu koji je postigao s filmovima Ida i Hladni rat, ali i podsjetiti na ono što je radio osamdesetih i devedesetih ukjučujući i dokumentarac za BBC, sada već kultni film Srpska epika koji je radio tijekom opsade Sarajeva, dodao je.

Švedski režiser i dobitnik Zlatne palme Ruben Östlund predsjedavat će žirijem Natjecateljskog programa za igrani film, dok će se ostali članovi žirija znati za desetak dana.

Purivatra kaže kako je riječ o autoru za kojega svi smatraju da će možda biti najveći režiser u sljedećih desetak godina, kada se otisne u viskobudžetne filmove, a oduševio je publiku i kritiku svojim filmovima Turist i Kvadrat, koji su bili prikazani na Sarajevo Film Festivalu.

Direktor SFF-a je u Zagrebu objavio i članove žirija za dokumentarni film - to su Emilie Bujes, umjetnička direktorica Međunarodnog filmskog festivala Visions du Reel u švicarskom Nyonu, Orwa Nyrabia, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa i ravnatelj Factuma.

Purivatra: Žao mi je da se kino Europa zatvara

SFF tradicionalno surađuje s festivalom ZagrebDox i Zagreb Film Festivalom koji se održavao u kinu Europa, a koje se ovih dana zatvara.

- Zaista mi je žao da kino Europa u ovom trenutku prestaje s radom, to je veliko kino i ako se gase takve institucije kulture to je tužan dan za sve nas koji pripadamo generaciji koja je išla u kina i koja želi ići u kina. Nadam se da će se naći rješenje i da će kino Europa nastaviti s radom, istaknuo je.

Najavio je da ove godine počinje s još jednim festivalskim partnerstvom  - s novopokrenutim Rab Film Festivalom, koji je posvećen istraživačkom filmu i bavi se temama od javnog interesa, a direktor mu je novinar i redatelj Robert Zuber.

Purivatra je poručio i da bi htjeli da ove godine Sarajevo Film Festival privuče i 'obične' gledatelje, ne samo ljude iz struke, glumce, producente i kritičare iz Hrvatske, sve one koji vole film i uživaju u onome što im može ponuditi Sarajevo.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur rekao je na zagrebačkom predstavljanju SFF-a kako je taj festival jedan od najbolji bosanskohercegovačkih poslijeratnih proizvoda, na koji su jako ponosni.

- Gdje god putujemo i govorimo o Sarajevo Film Festivalu ljudi su ushićeni kada vide koje smo sve svjetske face uspjeli dovesti i pitaju nas kako smo to uspjeli, napomenuo je.