Zrakoplovne akrobacije zadarskim nebom

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ i akrobatska grupa Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske RAF "Red Arrows" preletjeli su zadarsko nebo.

Prelet su izveli u sklopu drugog posjeta Britanaca s hrvatskim kolegama. Jedinstvenu formaciju od ukupno 16 aviona (6 hrvatskih Pilatusa PC-9M i 10 britanskih aviona BAE HAWK T-1) predvodio je vođa „Krila Oluje“ satnik Darko Belančić.

U najavi ovog atraktivnog događaja satnik Belančić rekao je kako će „Krila Oluje“ dočekati jednu od napoznatijih svjetskih akrobatskih grupa negdje iznad Biograda na moru gdje će se formirati zajednička fomacija i prelet do Zadra.

- Naše drage kolege i prijatelje ovoga puta dočekat ćemo i pozdraviti u zraku iznad hrvatske obale, a cijeli događaj snimat će dodatno još jedan britanski avion te će ova impresivna slika otići izvan granica Hrvatske. Ovo je jedinstvena prilika svima koji žele uživati i zabilježiti prelet punog sastava hrvatske i britanske akrobatske grupe na nebu od Biograda na moru pa sve do Dikla u Zadru, kaže Belančić.

Ovo je četvrti dolazak "Red Arrowsa" u bazu Zemunik."Red Arrowsi" su osnovani 1965. godine i do sada su nastupili gotovo 4900 puta u 57 država. Puni program nastupa sadrži oko 25 manevara i traje oko 25 minuta. Vođa akrobatske grupe "Red Arrows" za sezonu 2019. je bojnik Martin Pert.