[TEMA] Migracije na Venecijanskom bijenalu

Migracije su goruće društveno pitanje, pa u povodu tematskog okvira 58. Venecijanskog bijenala, pa analiziramo na koji način politike, države, umjetnici, ali i svatko od nas odgovaramo na njega.

Kada je na nedavno otvorenom 58. Venecijanskom bijenalu izložena olupinu broda na kojem je 18. travnja 2015. smrtno stradalo 800 migranata, javnost je burno reagirala. Neki su pozdravili ovaj čin smatrajući da je umjetnik odlično odgovorio na temu bijenala koja je sažeta u rečenici 'Živio ti meni u zanimljivim vremenima', dok su drugi uzviknuli - to nije umjetnički čin.

O tim smo temama u emisiji Izvan formata, koju u cijelosti možete pogledati na usluzi HRTi, razgovarali s novinarkom Barbarom Matejčić i sociologom Dragom Župarić-Iljićem, a u nastavku pogledajte intervju s češkim književnikom Marekom Šindelkom čiji je roman 'Zamor materijala' izazvao oštru polemiku u njegovoj domovini, koja je nema empatiju prema izbjeglicama, štoviše prisutna je otvorena netrpeljivost - do sada je Češka, naime, primila svega 12 izbjeglica:Pogledajte i intervju s arhitekticom i kustosicom Anom Danom Beroš koja je krajem 2013. godine istraživala arhitekturu izbjegličkih centara na Lampedusi, no njezin projekt 'Intermundia' je doživio zaokret prema ljudima i zajednici. Prvi je put taj projekt bio predstavljen na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. godine kada je Beroš za njega dobila posebno priznanje: