Zemljopisni wunderkind iz "Žive istine" danas je novinar

Devet godina ili 3287 dana prošlo je kako nas je napustio naš kolega Joško Martinović, "veliki meštar reportaže" kako ga od milja zovemo. U HRT-ovoj arhivi nalaze se stotine Joškovih reportaža, pronašli smo i onu iz 1996., emitiranu u emisiji Živa istina koju je uređivao i vodio s urednicom Dariom Marjanović.

S kolegama Draženom Petračem – snimateljem, Mariom Kišićem - snimateljem tona, Draganom Arunovićem – rasvjetljivačem, otišao je u Sesvete i napravio reportažu "Atlas na triciklu" – o malom četverogodišnjem Josipu Toliću, zemljopisnom Amadeusu. Završno uobličavanje reportaže Joško je napravio s montažerkom Ivankom Miletić.

Čakovec, Senj, Sinj, Cavtat, Bugojno, Terezino Polje, Generalski Stol, Cazin, Pazin, testirao je Joško malog Josipa koji je prstićem išao po zemljopisnoj karti i pokazivao gdje se nalaze mjesta. Nije to bio trik, četverogodišnjak je znao skoro sva mjesta u Hrvatskoj i BiH. 

Tata Zdenko Tolić često je službeno putovao. Kad se dvije godine prije vratio sa Šolte, Josip ga je dočekao s riječima - "Tata, znam gdje si bio, evo ovdje si bio" i točno na karti pokazao gdje je Šolta. Uz oca, majku Ivanku, sestre Mariju, Anu i Luciju te brata Marija razvijao je svoj talent.

Špišić Bukovica, Novigrad, i još, i još jedan, Jagodnjak, Kranj, Bleiburg, Trst, Nađkanjiža, Pečuh, Vivodine, Plitvička jezera, Učka, Doboj, Joško je pokušavao zbuniti malog Josipa, ali on se nije dao i prstićem pokazivao po karti, a ponosni tata Zdenko komentirao - "Što će Josipu karta?".

Kako su druga djeca znala sa slagalicama, tako je Josip znao sastaviti pokidanu kartu. Poput većine vršnjaka pred kamerama i mikrofonom stidljivo je obarao glavu. Teško je odgovarao na sva pitanja, osim na ona iz zemljopisa. Osim na pitanje ima li curu u vrtiću. Odgovor je bio brz i kratak - Da, zove se Ana.
Otišao je Josip na Šoltu, putovao po Europi i svijetu, bio i na jugu Čilea, ali nije postao geograf, geostrateg, demograf ili geopolitičar, kakvu mu je budućnost predviđao Joško. Danas 28-godišnji Josip Tolić između geografije, stranih jezika i novinarstva odabrao je - novinarstvo. Danas radi kao sportski novinar i urednik u 24sata. 

- Ta reportaža me je obilježila za cijeli život. Roditelji, kad god bi me upoznavali s nekim, uvijek su govorili "To vam je onaj mali što je bio na Živoj istini!". U to doba ljudi su puno gledali televiziju, dobar dio njih je znao za tu priču. Kako sam odrastao, kroz sve ove godine govorili bi mi "Ti si onaj mali, kako si to mogao znati?". Odgovarao bih im kako sam sve to naučio jer mi je tata poklonio kartu. Poslom je odlazio na otok Šoltu po smokve, pa kad bi se vratio s puta na karti sam mu pokazivao "Tata, bio si tu". Naučio sam čitati uz televiziju gledajući "Kolo sreće", s vremenom sam kartu naučio napamet, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Kad se dijete za nešto zainteresira, onda mu se sve vrti oko toga. Taj zemljopis i ta karta mi je bilo nešto što me strašno zanimalo, ostalo je to i do dan danas, ali ne u tolikoj mjeri. Kasnije se izgubilo. Kad sam upisao Fakultet političkih znanosti, sjetile su se kolegice Jelena Stipović i Karmen Štrbić priloga i napravile za Televiziju Student reportažu "17 godina poslije". Karta je ostala cijela do dan danas, znanje je lošije, više me interesira opća svjetska geografija, ne toliko u detalje Hrvatska i BiH kao onda, komentirao nam je Josip snimanje za Živu istinu iz 1996.

Aktivan je Josip na "svim mogućim frontovima" – kako kaže, i ponosan je što se bavi profesijom kojom se bavio pokojni Joško Martinović. Volontirao je na sportskom portalu Sportnet, na studentskom radiju i televiziji, uređivao časopis hercegovačkih studenata "Moj kamen". Pomaže Franjevačkoj mladeži u vođenju nacionalnog portala, napravio je web stranicu svojoj župi B. D. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici. I tu neće stati. U slobodno vrijeme i dalje će biti aktivan i pomagati gdje ga trebaju i gdje ga traže. 

A o reportaži "Atlas na triciklu", koju je napravio Joško Martinović prije 23 godine, zaključuje:

- To je stvar koja me je obilježila i koje se uvijek rado sjetim. Sad kad pogledam tog malog dečka koji je znao preko 500 mjesta na karti Hrvatske, BiH, Slovenije, nevjerojatno je koliko mali um može znati kad nešto želi. Zato potičem sve roditelje da komuniciraju sa svojom djecom i otkriju im skrivene talente.