Dan plave zvijezde - sačuvajte debelo crijevo

Dan je plave zvijezde. Riječ je o zdravstveno-edukativnom događaju koji se u Hrvatskoj obilježava treću godinu, a cilj je jačanje svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva te potpora oboljelima.

Rak debelog crijeva prva je po učestalosti vrsta karcinoma te drugi najčešći uzrok smrti od raka.

Prema stopi mortaliteta vezano za rak debelog crijeva, Hrvatska je na drugom mjestu u Europi, odmah iza Mađarske.

- Hrana i životne navike izrazito su važan čimbenik za razvoj bolesti, posebno karcinoma debelog crijeva, istaknuo je ministar Milan Kujundžić na Danu plave zvijezde te pozvao starije od 50 godina  građane da se odazovu na testiranje okultnog krvarenja u stolici koje provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).  Odaziv na testiranje u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj je manji od odaziva u većini drugih država EU i  već godinama iznosi tek 20-ak  posto građana. Prema EU smjernicama zadovoljavajući odaziv na besplatno testiranje uzoraka stolice bio bi 45 posto, a željeni 65 posto.

Upravo u tom slabom odazivu na testiranje  ministar vidi jedan od razloga zbog čega Hrvatska bilježi visoku smrtnost od raka debelog crijeva.

- Riječ je, kaže, o testiranju koje spašava život jer je rano otkriveni rak debelog crijeva potpuno izliječiv. U slučaju pozitivnog testa na krvarenje, na kolonoskopiji se skidaju male izrasline električnim nožem  "tako da pacijent ni ne osjeti".  U suprotnom, za godinu-dvije nastaju metastaze na sve strane, upozorio je Kujundžić.