8. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare

U Rijeci se održava osmi Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare. Do petoga lipnja posjetitelji će moći sudjelovati na radionicima pomorskih vještina, likovnim susretima, razgledavati brodove, sajmove i regate. Danas su zaplovile tradicijske barke na jedra.

"Ničija", ali ipak nečija. Jer da nije tako, stara ljepotica ne bi plovila. Nekad je imala sasvim drugu svrhu, a danas ponosno hvata vjetar u svoja jedra na regati tradicijskih barki. 

- Ta je barka rađena na Korčuli 1932. Primarno je služila za ribolov. To je "majka gajeta", znači prvi tipovi gajeta su rađeni ovako kad motora još nije bilo, uske krme, poslije su se one širile i malo punije bile, objašnjava natjecatelj Igor Felker.

Uz gajete zaplovili su riječkim morem i gucevi, pasare, batane. Jedan ljepši od drugoga - primjerci hrvatske tradicijske brodogradnje. Samo su dio bogatog programa ovogodišnjega festivala mora - Fiumare.

Bilo je tu demonstracijsko jedrenje pod svjetlima i ozbiljnom glazbom, uslijedila je Karolina koja spašava Rijeku. Završilo je vatrometom s mora. Danas se nastavlja.

Kako je to ploviti tradicijskim barkama na jedra moći će iskusiti i najmlađi Riječani i njihovi roditelji. Za njih je u poslijepodnevnim satima organizirano jedrenje u akvatoriju riječke luke.